Binnenland

Trouw: vluchtelingen in de media spelen Geert Wilders in de kaart, ‘balans in media is zoek’

22-01-2016 08:46

De PVV domineert van alle politieke partijen de mediaberichtgeving over vluchtelingen. Dat blijkt uit een analyse van LJS Nieuwsmonitor op verzoek van Trouw. In de vijf grote kranten wordt Geert Wilders’ partij veel vaker genoemd dan oppositiepartijen met een vergelijkbare grootte. Daaruit blijkt dat de PVV ‘eigenaar’ is van het vluchtelingenthema, stelt onderzoeker Nel Ruigrok. Wilders profiteert het meest van de grote media-aandacht voor de kwestie.

Anp

In een tendentieus artikel met de ronkende kop HOE DE BALANS ZOEKRAAKT IN DE MEDIA wordt aan de hand van ciché-deskundigen zoals de UvA-oloog Peter Vasterman, nu ‘mediahypedeskundige’ genoemd, krampachtig geprobeerd naar de conclusie toe te werken dat de media, en dan met name omroep Powned, veel te negatief berichten over vluchtelingen en dat zoiets vooral Geert Wilders in de kaart speelt. Waarom dat erg zou zijn wordt uit het artikel niet duidelijk maar kennelijk weten Trouw-lezers dat sowieso al.

Ook de deskundigen echter willen niet zover gaan dat de media (behalve uiteraard Trouw zelf) veel te negatief over vluchtelingen berichten en daarmee direct schuldig zijn aan het hoge zetelaantal van de PVV.

Het ochtenblad Trouw leidt al jaren een kwakkelend bestaan en kreeg onlangs landelijke bekendheid als voorliegkrant door de Perdiep Ramesar-affaire.

Ook heeft Trouw boekenrecensenten in dienst die als het gaat om een boek van Martin Bosma of een boek van Joost Niemöller over Hans Janmaat ineens columnist zijn en doodleuk over de auteur zelf schrijven om hem zwart te maken of gewoon nogmaals spreekwoordelijk het spreekwoordelijke hotel waarin wijlen Hans Janmaat spreekwoordelijk verblijft spreekwoordelijk in de fik steken.

Toch valt Trouw nog altijd onder de ‘objectieve kwaliteitsjournalistiek’, ook anno 2016.

(BB)
 

TPO