Longread

Een derde week NOS Achtuurjournaal: maandag

25-01-2016 23:01

Presentatie: Annechien Steenhuizen

Bonnetjesaffaire en houten Xander

Zowaar enorm actueel, heet nieuws: de bonnetjesaffaire. Annechien weet er weliswaar veel van maar liever laat zij Xander van der Wulp de laatste ontwikkelingen inzake de bonnetjes van Teeven vertellen. Xander, kom er maar in!

Xander staat voor de majestueuze skyline van Den Haag en staat zichtbaar te popelen dit nieuws te kunnen brengen. Xander heeft trouwens wel heel erg weinig mimiek, hij lijkt wel van hout. Houten Xander. Maar dat hoort zo bij verslaggevers, schijnt. Ik kende eens iemand die wilde verslaggever worden bij een nieuwsprogramma en dat mocht niet want hij had ‘veel te veel persoonlijkheid’. Persoonlijkheid is kleur, kleur is authenticiteit, en dat kan natuurlijk niet in Nederland. Nieuws is degelijk, fatsoenlijk, liefst een beetje truttig. Dat straalt professionaliteit uit.

Van der Wulp straalt dat trouwens ook uit, professionaliteit. Xander is iemand die, als hij zich aan iemand identificeert als journalist, direct serieus wordt genomen. Geen jongen die halfbakken werk levert of de kantjes eraf loopt, een hele echte journalist met inhoudelijke vakkennis. Een diehard. Dat zie je allemaal zo. En bovendien bereid om, desnoods, 24 uur naar een dichte deur te staren, want dat is uiteindelijk wat het vak van parlementair verslaggever inhoudt.

Filmpje!

Maar eerst even een reconstructie van de bonnetjesaffaire, want helemaal niemand weet nog waar die bonnetjesaffaire over ging natuurlijk. Sowieso, als je alzheimer hebt of je bent seniel, van die dingen die je krijgt als NOS Journaal-doelgroep, dan is het geheugen opfrissen wel zo lekker. Overigens doet Xander dit niet zelf maar krijgen we een filmpje dat is gemaakt door twee andere NOS-medewerkers. Twee ja. Voor één filmpje. Hee, je hebt overheidsgeld of niet.

Het woord ‘ICT’ valt, dus we zien vingers op een laptop (duh…). Dan valt het woord ‘directie’ en dat zien we dan allemaal GROOT op beeld (DIRECTIE), en een onzichtbare mevrouw vertelt de geschiedenis van de Teeven-bonnetjesaffaire in mak-ke-lij-ke lang-za-me dui-de-lij-ke zin-nen. Zonder moeilijke woorden, alhoewel ‘directie’ ook geen makkie is als je korsakoff hebt, maar nu weten ook opoe Jip en beppe Janneke weer helemaal hoe het zit. IK ZEI: NU WEET U WEER HELEMAAL HOE HET ZIT, OPOE!

‘Best wel klote eigenijk dat je reputatie zo verrot is dat zelfs de NOS niets anders kan dan je onbewust framen, ook al was het helemaal geen frame maar gewoon een tussenshotje’

“Die ICT’ers moeten vreemd hebben opgekeken”, zegt de commentaarstem. Ik verwachtte toen twee gezichten met een verraste uitdrukking in beeld te krijgen maar dat viel gelukkig reuze mee, zó infantiel is het Achtuurjournaal nou ook weer niet.

In plaats daarvan krijgen we Ard van der Steur (VVD) te zien. Hahahaha, ‘vreemd opkijken’ en ‘Ard van der Steur (VVD)’! Muhaaaaa! Nouja, dit was natuurlijk geen bewuste grap van de NOS, het punt met die hele Ard van der Steur (VVD) is inmiddels dat hij een wandelende grap op zichzelf is geworden, zelfs de professionele NOS kan daar niet meer omheen.

Best wel klote eigenijk dat je reputatie zo verrot is dat zelfs de NOS niets anders kan dan je onbewust framen, ook al was het helemaal geen frame maar gewoon een tussenshotje, maar ja, Ard van der Steur (VVD), ook wijlen oma en opa Brussen uit Bennekom (soort van Haaksbergen op de Veluwe) schoten in de lach, zei Robbert van den Broeke tegen me, en die heeft al jaren contact met open en oma Brussen uit Bennekom.

En dan mag Jeroen Recourt van de PvdA ook nog wat zeggen over de Teeven-bonnetjes-affaire. Alleen Jeroen Recourt ja. Geen idee waarom alleen hij, echt niet.

Een knus sociaal-democratisch intellectueel rommeltje

Hoe dan ook, we treffen Jeroen in zijn eigen persoonlijke werkkamer, alwaar het een knus sociaal-democratisch intellectueel rommeltje is en Jeroen zelf ziet er moe, afgemat maar ontzettend strijdbaar uit. Wat Xander van der Wulp met serieuze verslaggeving heeft, dat heeft Jeroen Recourt hier nu in het Achtuurjournaal met er-echt-zijn-voor-het-volk-uitstralen. In zijn gewone werkkloffie, met zijn haren lichtjes door de war. Bij Jeroen kun je altijd op de koffie als burger, moet je wel even wat dossiers en rapporten opzij schuiven, (‘Gooi maar ergens neer dat doe ik ook altijd’) maar dan maakt Jeroen ook gewoon tijd voor je. Dat zie je zo. Jeroen Recourt, een soort nieuwe Spekman. Zou Jeroen PvdA-voorzitter willen worden?

Dat weet Xander van der Wulp ook niet, of hij weet het wel maar wil het niet zeggen, hoe dan ook, Xander legt nu nog even uit wat de gevolgen zijn voor Van der Steur (VVD): “Dit kan hij er niet bij hebben”, aldus Xander. Nou, dan weet je het wel! Dit is duidelijke, heldere taal. Van der Steur (VVD) is fucked!

Hnja

“Hnja”, zeg Annechien, telkens als ze een nieuwe vraag stelt, of wanneer ze ‘Voornaam verslaggever, dankjewel’ (zoals in dit geval, ‘Xander, dankjewel’) zegt. Het is trouwens niet helemaal letterlijk ‘Hnja’, meer een soort bijna zuchtende ‘H’, en dan een zacht, kalmerend maar toch bevestigend ‘ja’, duidelijk hoorbaar.

Vroeger hadden Grote Mensen, toen ik klein was bedoel ik, dat ook wel eens. Die zeiden dan ‘Hhhja’, dan ademden ze hardop in bij het ‘Hhhh’, en dan zeiden ze tegelijk ‘jaa’, maar dat klonk dan heel hoog, achter in hun keel. Dat was een bevestigende ‘ja’. Een ‘ja’ die pas naar buiten kwam na uitvoerig innerlijk beraad. Als kind wist je dan: Het is gehoord, het is niet onopgemerkt gebeleven.
Die ‘Hhjaa’ betekende zoveel als ‘jeetje jongen, wat een verhaal’ of ‘goed dat je het me vertelt, het is me toch allemaal wat in de wereld tegenwoordig’.
Zo’n ‘ja’ dus, die heeft Annechien ook. Let maar eens op: als de verslaggever zijn eerste verhaaltje doet zegt Annechien ‘Hnja’, zachtjes maar hoorbaar, en dan stelt ze haar volgende vraag, op weg naar het tweede verhaaltje.

Frans Timmermans

Frans Timmermans heeft gezegd dat niet alle vluchtelingen vluchtelingen zijn, zeg Annechien Steenhuizen. Het zijn vooral Noord-Afrikanen en die moeten worden teruggestuurd. Dan komt Frans Timmermans in beeld om dat nogmaals te herhalen. Die acteert vervolgens dat hij iets vertelt. Alsof de camera’s van het NOS Achtuurjournaal het wereldtoneel zijn. Nouja, voor Frans Timmermans is alles het wereldtoneel. Frans kan trouwens best acteren. Het is wat van de overacting af en toe, typisch uitbundig Limburgs, maar toch. Ik denk dat Frans ook een uitstekend operazanger zou zijn, maar dit terzijde.

Wel jammer dat helemaal niemand van de NOS een vraag stelt aan Frans Timmermans, laat staan een kritische. Zoals: “Frans, het lijkt er nu toch een beetje op dat je je critici gelijk moet geven en dat het toelaten van al die vluchtelingen toch niet zo succesvol is” of “Frans, denk je niet dat je nu vluchtelingen stigmatiseert door te zeggen dat zestig procent geen vluchteling is” of “Frans, denk je een beetje aan de toon?”

‘We weten het niet. Het doek valt. Exit Timmermans. Applaus’

Arjen Noorlander, een leuke blonde typisch Hollandsche ideale schoonzoon, komt nu in beeld. Op de achtergrond zien we die replica van dat VOC-schip bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, want daar zijn alle belangrijke Euromensen bij elkaar gekomen in het kader van EU 2016, dus ook Frans Timmermans en staatssecretaris Dijkhoff.

Arjen vertelt ons dat die schokkende cijfers van Frontex afkomstig zijn. Okee. Top.

Klaas Dijkhoff in beeld. Hij praat alleen met de NOS en BNR aan de microfoons te zien.

Dijkhoff weer exit. Arjen is er weer. Arjen legt de verschrikkelijke gevolgen uit van gesloten binnengrenzen in Europa. Om die horror, de verschrikking van het einde van Schengen, echt op de mensen over te brengen, om het voelbaar te maken, mag Frans Timmermans weer acteren: het gaat verschrikkelijk worden!  ENORME economische schade! En dan is er ook nog eens de vraag of het allemaal wel gaat helpen!

Want gaat het helpen?

We weten het niet. Het doek valt. Exit Timmermans. Applaus.

Heesch

Maar we blijven wel bij het thema vluchtelingen want in Nederland is er op sommige plaatsen veel verzet tegen de komst van azc’s. Zoals in Heesch. Daar staat verslaggever Theo Verbruggen en Theo neemt ons gelijk in het ootje. Want het lijkt wel rustig daar bij het gemeentehuis in Heesch maar wat zien we als Theo even verder loopt? Juist! Een veld met agenten en daarachter Boze Burgers met spandoeken!

“HONDERDEN demonstranten”, zegt Theo.

Maar eerst even een samenvatting voor de bejaarden. Deze keer heeft Theo gewoon zelf een filmpje in elkaar gedraaid. De andere personeelsleden hadden het natuurlijk al druk zat met die reconstructie van de Teevendeal. Het geld mag dan wel tegen de plinten opklotsen bij de NOS het klotst niet óver de plinten! Een subtiel verschil.

Nobody cares, bovendien kon ik het toch nie verstoan

We zien beelden van rellen. Een dood varken. Daarna zien we een keurige info-avond maar dat is in Veghel en daar gaat het wel goed. De Brabanders zelf mogen dat proberen te duiden middels voxpopjes. Nobody cares, bovendien kon ik het toch nie verstoan.

De burgemeester (V)(VVD) van Veghel mag nu zelf voxpoppen. Ze zegt dat ze in Veghel gewoon goed luisteren naar de burgers en dat soort dingen. Ze is heel zelfverzekerd.

Hahaha, een VVD’er die goed luistert naar de burgers! Dat gelooft toch helemaal niemand! Lekker gek mens!

(Ik kon Xander van der Wulp horen lachen op de achtergrond. Geloof ik.)

We zien beelden van een inspraakavond in Heesch

Een kale man met een ENORM houten kruis om zijn nek (jeetje, welke religie zou hij nou aanhangen? U kunt uw antwoord inzenden per briefkaart naar @wol, goede inzenders maken kans op een luchtbedvulling) zegt ‘die ene burger’ te zijn die ‘blij is met asielzoekers’ (joh!), daarna komt een andere gemiddelde meneer zeggen dat hij tegen asielzoekers is.

Annechien toont snel een door de computer gerenderde kaart van plekken waar het ‘mis’ was met boze burgers. De groene bolletjes, daar was alles crescendo, bij de rode bolletjes waren boze burgers. Heel veel duidelijker kan ook de NOS het niet maken, denk ik zo.

Volgende item? Nee! We gaan gewoon wéér naar Theo. In Heesch. Theo komt nu met een dappere theorie over boze burgers en rellen: vooral in ‘plattelandsgemeenten met veel achterstandswijken’ is veel verzet tegen azc’s (theorie 1), maar het komt vooral door de social media (theorie 2).
Echt waar! Theo zegt het! ‘Mensen roepen elkaar op via social media en Twitter en Facebook om te gaan protesteren dus ja, hou het dan nog maar eens rustig’.

Ja, nee, sluitende theorie Theo! Geen speld tussen te krijgen hoor! Lekker kort ook! Wist je trouwens dat Abraham Lincoln hetzelfde zei over de uitvinding van de telegrafie? Hmm?

Ploumen

Het kabinet trekt 45 miljoen euro uit voor Syrische vluchtelingen in buurlanden, zegt Annechien. Oh. Waarom?

Minister Ploumen in beeld, zij zegt dat dat geld hard nodig is. En nuttig besteed  gaat worden. Niemand stelt een vraag. Echt helemaal niemand. Gek voor een journalistiek programma. Kennelijk is het bij het Achtuurjournaal niet perse een journalistieke taak om de macht te controleren, gewoon aan die macht vragen wat die macht allemaal gaat doen is ook goed. Beetje informeren, als Ploumen iets wil dan is dat okee. Ofzo.

Wedden dat ze dit nooit gaan doen bij een PVV-minister (stelt dat die er ooit komt)? Wedden?

Kort nieuws en de NOS-app

Kort nieuws: aardbeving in Noord-Afrika, de babydoodrijder van Lutten, de kritiekloze integrale verklaring van Hachici (D66) zonder ook maar één vraag en er werden veel minder nieuwe auto’s gestolen want nieuwe auto’s zijn moeilijker te stelen, aldus een persbericht van een stichting die zegt zich bezig te houden met de aanpak van voertuigencriminaliteit en als zij dat zeggen dan is dat waar, kennelijk, dus dan kun je dat gewoon op TV copy-pasten.

EN DAN NU IETS HEEL VETS: MET DE NOS-APP KUN JE ZELF ZIEN HOE VAAK DIEVEN HET HEBBEN VOORZIEN OP JOUW MODEL AUTO! WAUW! YEAH! HOE VET IS DAT MENSEN! SNEL NAAR DE NOSSITE! BAM! WAT EEN MIETERSE APP NOS!

Flitsen

De politievakbond vindt de nieuwe systemen om te flitsen onbetrouwbaar. In beeld mag een Max-kijker die van de politievakbond is (hahaha, ‘Max-kijker’ en ‘vakbond’!) uitleggen waarom dat zo is. Daarna wederhoor, een agent in uniform mag uitleggen dat het allemaal onzin is. Whatever.

Wat een kutitem. Komt nu het weer?

Nee.

Depressie

Het is Blue Monday, een totale onzindag die is verzonnen door marketingtypes of andere onzinnige dagenverzinners, maar dakzij TPO-columniste en psychiater Esther van Fenema was er vandaag, op Blue Monday, een Depressiegala wat bij dezen het Achtuurjournaal heeft gehaald.

Verder gaat het niet over het depressiegala maar over het feit dat we één miljoen depressieven in Nederland hebben. Geen idee waarom dat ineens nieuws is vandaag, alleen omdat het Blue Monday is? We weten het niet. Weer niet.

Hoe dan ook, minister Edith Schippers mag in extra lachwekkende Jip- en Janneke-woorden uitleggen (zouden ze haar hebben verteld dat het voor het Jeugdjournaal is, of recyclen ze gewoon die items?) dat er één miljoen depressieven zijn en dat zulks geen taboe zou moeten zijn. En dat veel mensen antidepressiva slikken maar dat je daar ook weer niet zomaar vanaf komt.

‘Weer een kutitem. Waar blijft Het Weer?’

Weet ook Francis (M) die in beeld, inclusief cliché tussenshots van Francis achter zijn computer, Francis die zijn tas inpakt, Francis aan het werkt als fysiotherapeut, vertelt dat hij ooit antidepressiva slikte maar dat toch niet zo fijn vond en zo dom was om daar in één keer mee te stoppen.

Dat deed het schrijftalent David Foster Wallace ook ooit eens en toen hing hij zichzelf op, dus nooit in één keer stoppen met antidepressiva slikken jongens en meisjes! Tenzij je een schrijftalent bent en voor eeuwig wilt worden herinnerd als een soort van Kurt Cobain of Joost Zwagerman. Of Kluun.

Het was echter allemaal de schuld van de huisarts want die heeft dus nul persoonlijke begeleiding bij al die anti-depressivaslikkers, zegt Annechien, en daarom heeft een of andere onderzoeker een handige afbouwmedicijnenstrip bedacht en daar zegt een koepelorganisatie van huisartsen enorm blij mee te zijn.

Weer een kutitem. Waar blijft Het Weer?

Sneeuw

Bijna: sneeuw in Amerika! De economische schade loopt in de miljarden(!!!) zegt Annechien. Waarom en hoezo en wat komen we nooit te weten. Vreemd.

Maar er is ook sneeuw in Azië! Bijzonder! Er is zelfs een verslaggever in Azië! Ook bijzonder! Verslaggevers in exotische oorden zijn ontzettend handig, voor wanneer je internet kapot is.
Hij laat plaatjes zien van sneeuw. En ijs. Enorm interessant, dat zie je nou nooit eens. Chinezen en Koreanen, die er uitzien zoals iedereen denkt dat Chinezen en Koreanen eruit zien, mogen voxpoppen dat ze sneeuw en ijs kut vinden. Terecht. Woon je een keer in een gebied dat normaal sneeuw- en ijsvrij is krijg je alsnog die ellende. En een NOS-correspondent.

En dan nu Het Weer?

Warm

Nou, hier in Nederland was het weer juist heel zacht. We zien plaatjes van truttige bejaarden (Achtuurjournaalkijkers) op truttige terrasjes zitten en truttige dingen doen. Een gemiste kans want dit item, ‘Hoe Het Lekker Zacht Was In Nederland Terwijl Het Volop Winter Is, Dag 1’, zou juist uitstekend geschikt zijn voor Peer Ulijn of Gerri Eickhof. Maarja, de tijd is op. Komt natuurlijk door dat eerste item over de bonnetjesaffaire, daardoor moesten de luimblokjes met Peer & Gerri, dat komische duo, sneuvelen.

Jammer. Ik ben daar niet boos over hoor NOS, maar wel teleurgesteld. Ik begrijp jullie ook best, maar probeer het ook vanuit mijn positie te zien. Gewoon jammer. Ik had jullie hoger ingeschat. Prettige avond nog!

En dan nu Het Bruggetje: “Dat warme weer, blijft dat ook zo Marco Verhoef?”

BAM!

Het Weer

Marco heeft mooie plaatjes van Hollandsche natuur met waterige zonneschijn, die het erg leuk zouden doen op een begrafenis of crematie, mits Mieke Telkamp doorzingt, of in een poëzie-album van een gemiddelde Ned 3-kijker of fervente Twitter-gebruiker van boven de 45.

‘Geen gelul teveel, geen fratsen, één bonk Hollandse nuchterheid.’

Marco Verhoef is wel een vakman: in bloedgang trekt hij de kijker langs allemaal ingewikkelde kaarten met veel cijfers en frontgebieden, hij zegt dat we ‘tussen twee storingen inzaten’, en dat het in Spanje misschien wel 20 graden kan worden, en dat het vannacht kouder is (wie wil in Godsnaam weten welk weer het ‘s nachts wordt? Iemand? Vingers? Hallo? Hallo? Hallo?) en morgen gaat het dus stevig waaien (dat zie je dan ook wel aan die bewegende pijltjes), woensdag wordt het weer ‘grijs’ en donderdag is het minder zacht maar toch nog zacht en daarna blijft het wisselvallig. PATS!

Manmanman, wat kan Marco dit soort dingen goed. Marco kent zijn vak. Gewoon, huppetee, in 46 seconden de hele fucking Bilt en twintig jaar meteokennis omgezet in kloeke platen, kaarten en betrouwbare voorspellingen! Echt van je BAM! BAM! BAM! BAM! Einde! Gewoon doorrammen met die info. Geen gelul teveel, geen fratsen, één bonk Hollandse nuchterheid.

Wanneer zit Marco Verhoef in Wie Is De Mol? En kan Marco Verhoef niet ook een quiz gaan presenteren, net als Herman de Schermman? Iets met racende cavia’s ofzo?

Marco Verhoef for president!

Lees ook

De eerste twee weken NOS Achtuurjournaal.