Economie

Einde Schengen in zicht, tijd voor blinde paniek

25-01-2016 11:01

Het Schengenverdrag staat volgens staatssecretaris Dijkhoff (Justitie) onder druk omdat veel landen nationale maatregelen nemen om grensbewaking in te voeren, bericht RTL Nieuws. “In het beste geval kunnen we de migratie binnen zes tot acht weken beperken. Lukt dat niet, dan zul je zien dat er meer nationale maatregelen komen.”

Schengen meteen opheffen heeft echter geen zin, zei Dijkhoff voorafgaand aan een tweedaags overleg met de Europese ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie in Amsterdam. “We waarschuwen al een jaar dat je andere dingen moet doen om de instroom te beperken. Vandaag praten we daarover.”

Als de Schengenzone instort levert dat schade op voor onze handel, zeggen vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven en economen in de Telegraaf. “Dit is een bijzonder riskante situatie”, meent VNO-NCW-directeur Niek Jan van Kesteren. Transport en Logistiek Nederland schat dat de transportsector 600 miljoen extra kosten te verwerken krijgt als weer grenscontroles worden ingesteld.

Anp