Informatieavonden voor azc’s verlopen rustig

25-01-2016 23:30

De informatieavonden die maandag in verschillende plaatsen zijn gehouden over de mogelijke komst van asielzoekers zijn rustig verlopen. Ook in het Brabantse Heesch, waar in het gemeentehuis een hoorzitting was, bleef het rustig. De politie hield hier wel twee mensen aan, onder wie een man die vuurwerk afstak.

Heesch en het azc

Vorige week liep in Heesch nog een demonstratie tegen de komst van asielzoekers uit op rellen, en eerder werd er een dood varken opgehangen.. Maar een informatieavond vlak daarna verliep weer wel rustig.

Er hadden zich maandag een kleine zeventig mensen gemeld in het gemeentehuis om tijdens een hoorzitting hun mening te geven. Buiten stonden volgens ooggetuigen ongeveer driehonderd mensen. Die werden door de massaal opgetrommelde politie op afstand gehouden. De gemeente had een noodverordening ingesteld en demonstraties en samenscholingen waren niet toegestaan. Halverwege de avond dropen de demonstranten af.

Azc’s in Veghel en Leeuwarden

Ook de bijeenkomsten in Veghel en Leeuwarden over de mogelijke komst van asielzoekerscentra verliepen rustig. Het plan is om in beide plaatsen een azc te vestigen voor respectievelijk zo’n driehonderd en zeshonderd asielzoekers.

Het is de bedoeling dat de vluchtelingen in Veghel in een voormalig ziekenhuis worden ondergebracht. In Leeuwarden hebben de gemeente en het Centraal Orgaan asielzoekers (COA) een oud postsorteercentrum op het oog.

(TPO/ANP)