Recensie

Een derde week NOS Achtuurjournaal: dinsdag

26-01-2016 21:31

Presentatie: Annechien Steenhuizen

 

PvdA gaat bombarderen

De PvdA is akkoord met het bombarderen van ‘Islamitische Staat’ (ze zei het letterlijk, dus geen policor daar) in Syrië. Jeroen van Dommelen mag hier verslag van doen en zit ineens in een F16. Of het is een KLU-piloot in een F16 dat kan ook. Dan ineens, als een donderslag bij heldere hemel: Diederik Samsom (PvdA)!

Die zit niet in een F16. Dat zou wat zijn, Diederik Samsom in een F16. Een natuurzuivere, duurzame F16 om voedselpakketten boven de regio af te werpen. Dat wil Emiel Roemer trouwens echt, die komt ook in beeld. Hij zegt namelijk letterlijk: “Ze hebben daar geen bommen nodig, maar voedselpakketten.” Tsja. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat Samsom toch wat realistischer was.

‘Ron Fresen is de nieuwe Conny Mus en wasemt dwars door de TV zo een halve fles cognac je gezicht in’

En daar is Rutte. Mark Rutte staat op een of andere drukke conferentie in een zaal die erg antiek lijkt. Het zal die EU 2016-zooi wel zijn in het Scheepvaartmuseum. Mark Rutte zegt dat “we” fabrieken gaan bombarderen waar van “die smerige bermbommen worden gemaakt”. Hahaha: Mark Rutte ook in een F16! Die hendel boven je is van de schietstoel Mark! Ja toe maar! Okee, we helpen je wel even…

Tot zover de voxpopjes, nu komt het echte duidingswerk met Ron Fresen. Ron staat voor exact dezelfde majestueuze Haagse skyline als waar Xander van der Wulp maandag ook al stond, maar daar houdt de gelijkenis ook op. Was Xander een soort Houten Xander zonder mimiek, Ron Fresen is de nieuwe Conny Mus en wasemt dwars door de TV zo een halve fles cognac je gezicht in, inclusief een kistje gematteerde Havanna’s.

Gekkigheid, ik bedoel maar te zeggen dat Ron Fresen een echte oude garde-jongen is, dat zie, dat voel je, dat proef je. Ron kent geen verrassingen meer in Den Haag. Ron is bijna kaal en het haar dat hij nog wel heeft is zo grijs als het leven van een Volkskrant-economie-redacteur. Dus Ron is ervaren.

Wat trouwens opvalt aan Ron is dat zijn onderlip de hele tijd afhangt naar rechts. Alsof er een klein stukje lip wat minder bestand is tegen de zwaartekracht dan de rest van Ron. Zou hij een beroerte hebben gehad? Nee toch? Hij doet zo wel een beetje denken aan Erik van Muiswinkel die Hans Janmaat nadoet met die onderlip (“Landgenoten!”).

Los daarvan krijg je bij Ron Fresen precies wat je verwacht: een oerdegelijk, aan alle kanten dichtgetimmerd verhaal wat ook door opa en oma wordt begrepen. En objectief, ook dat nog. Dubbel plus voor de NOS, bij dezen.

Tot slot mag Sybrand Buma ook nog wat zeggen. Die is van het CDA, dus daar is niemand in geïnteresseerd. Dat zie je aan de hoeveelheid microfoons waarin Sybrand mag praten: één stuks, alleen die van de NOS, terwijl al die andere politici tegen een heel oerwoud van microfoons mogen praten. Je hebt het of je hebt het niet, Sybrand. Pijnlijk.

‘Zwaarbewapende’ politie

De politie mag ‘zwaarbewapend’ op straat. Dus dat is een nieuwsitem, kennelijk. Kabouters houden van nieuws dat in vrijwel alle andere landen doodnormaal is. Ene Kees van Dam doet hierover verslag. Met beelden van agenten die een MP5 en kogelwerend vest dragen. Spannend!

Die Max-kijker van de politievakbond (hahahaha, ‘max-kijker’ en ‘vakbond’!) is er ook weer en hij legt uit dat de politie dit gewoon nodig heeft. Een oude, vermoeide meneer zonder charisma, die duidelijk geen zin had om tegen de pers te praten -in politie-uniform want hij is van de politie- legt nog een keer uit wat voor wapens ze precies hebben.

Oma wil nu op schietles. NEE OMA, JE MAG NIET OP SCHIETLES! HIER, WAT VERZETSSPRAY VAN WILDERS, GA DAAR MAAR MEE SPELEN!

Uit het niets worden nu ineens burgers in Utrecht geïnterviewd. Ze mogen voxpoppen wat ze van de ‘zware bewapening’ van de politie vinden. Kennelijk is bewapende politie tegen een land dat in oorlog is tegen terreur nog een heel ding in het Kabouterland. Er worden alleen maar blanke truttige burgers gevraagd om te voxpoppen in Utrecht, en ze zeggen alleen maar truttige D66-dingen zonder echte mening. Wat ook weer niet zo heel raar is want in Utrecht stemt iedereen D66 of GroenLinks. Ga dan ook niet in Utrecht voxpoppen maar in Aleppo of Caracas!

DE NOS HEEFT OOK EEN APP EN DAAR KUN JE VAN ALLES LEZEN OVER DE WAPENS VAN DE POLITIE! (Op Wikipedia ook trouwens.)

Jumbo koopt LaPlace

Jumbo koopt LaPlace. Een heel raar item is dit. Niemand weet waarom het eigenlijk nieuws is. Dus Annechien probeert er maar van te maken dat er zoveel medewerkers werken en dat die allemaal voor hun baan vrezen. Dan komt de topman van Jumbo in beeld en die zegt dat ze er heus waar alles aan gaan doen zoveel mogelijk banen te behouden. Je verwacht het niet!

‘De LaPlace zit én dicht én is gekocht door de Jumbo dus nu kun je in de LaPlace alleen nog maar eten als die dikke BN’er in zijn juichpak er ook zit’

Ineens moet ene Wessel de Jong ook nog verslag doen, want de tijd moet vol. Wessel staat voor een (gesloten) LaPlace-vestiging. Wessel heeft honger waarschijnlijk. Maar ja, de LaPlace zit én dicht én is gekocht door de Jumbo dus nu kun je in de LaPlace alleen nog maar eten als die dikke BN’er in zijn juichpak er ook zit. Goed balen voor Wessel.

Wessel is trouwens wel een toppertje: het kan niet anders of hij heeft in het onderwijs gewerkt. Hij maakt echt een stukje totaalbelevingsduiding van zijn korte tekst, met veel dictie, mooie barokke woorden, mimiek, sluitende timing en als kers op de LaPlace-appelmoes sluit hij zijn retorische vraag (“Ja, wat is zo’n LaPlace nog waard?”) af met een mooi gevormde ‘he’. “Ja, wat is zo’n LaPlace nog waard kun je je afvragen, he?” Ik stak gelijk mijn vinger omhoog. Pavlovreflex. Wessel gaf mij niet de beurt.

En daar is Xander van der Wulp weer! Alleen in woord. Hij zit vuistdiep in de Teeven-bonnetjesdeal en weet net als de rest van Nederland ook niet echt meer over de zaak. Daarom laat hij Ard van der Steur maar even voxpoppen. Die liegt wat voor de vuist weg. Dat kan verder niemand wat schelen. Als Ard van der Steur de waarheid gaat zeggen hebben we echt nieuws.

Hahahaha, een liegende VVD-politicus! Sneeuw is wit!

We zien wéér Samsom. Die weliswaar van de PvdA is maar nu enerzijds anderzijds het woord ‘doofpot’ pragmatisch wegnuanceert als een soort D66’er en de wijze woorden spreekt: “Je kunt die doofpot ook weer openen.”

‘Hahahaha, een liegende VVD-politicus! Sneeuw is wit!’

Daarna komt Fred Teeven, die zegt niks, daarna komt Halbe Zijlstra, die zegt ook niks. Dit is potjandorie leerzame en enerverende televisie lui!

Maar dan wordt het echt raar. De voorzitter van de JOVD komt in beeld en mag ook zeggen wat hij van de bonnentjesaffaire vindt. De jeugdafdeling van de VVD! OMG! WHO! THE! HELL! CARES! Echt!

Ik gok er maar op dat Xander van der Wulp die JOVD’er toevallig tegenkwam, want anders moeten we gaan concluderen dat we straks ook al die crypto-puberale jammermeninkjes van jongerenpolitici  moeten gaan meewegen in onze landelijke nieuwsvoorziening. Moeten we dat willen met z’n allen? Nou? Moeten we dat willen? Nee, we willen minder, minder, minder jeugdpolitici! Stelletje CV-ridders met puistjes. Ga maar naar het Jeugdjournaal, de naam zegt het al: Jeugd. Doei.

Denemarken

“Critici maakten de vergelijking met het nazi-regime”, zo opent Annechien het volgende onderwerp en dat gaat over Denemarken waar ze hebben gestemd voor strenge wetten waardoor asielzoekers bijna alles wat ze hebben moeten afstaan. Ze hebben bij de NOS wel geleerd van de vorige columns (die van Hilderink) want het woord ‘afpakken’ gebruiken ze niet meer. Wel komt er een lekker gekke mevrouw met raar kapsel waarvan iedereen meteen kan raden dat ze bij een mensenrechtenorganisatie werkt in beeld. Ze werkt bij een mensenrechtenorganisatie en maakt zich ‘grote zorgen’ om de nieuwe wetten. Het blijft verder onbekend of ze nu met geschminkt gezicht ludiek gaat actievoeren op stelten.

We blijven bij vluchtelingen want @wol komt nu vertellen hoe het gaat in Duitsland met de vluchtelingen. @wol heeft een grafiekje waarop is te zien dat het aantal asielzoekers uit de Balkan enorm is gedaald en wel hierom: Balkan-landen zijn veilig dus iedereen die daar vandaan komt moet weer terug.
Maarrrr: een nieuw grafiekje laat zien dat er steeds meer Noord-Afrikanen naar Duitsland komen. En dat is een probleem want wat te doen, wat te doen? Hassan, uit Noord-Afrika, mag voxpoppen hoe kut het eigenlijk is Hassan te zijn. Maar dat zijn beelden die @wol heeft gejat van een of andere Duitse regionale omroep, dus dat telt niet. (Naschrift: “Het was gekregen van de ORF overigens, de Oostenrijkse NOS”!)

Zika-virus

Zika-virus. De NOS blijft dapper weerstand bieden tegen het idee dat echt helemaal niemand is geïnteresseerd in het Zika-virus. Dus: in Brazilië wordt het leger ingezet tegen het Zika-virus.

Oma moest toen huilen, want ze wilde net lekker op seksvakantie in Fortaleze en een liefdesbaby nemen maar nu verpest dat Zika-virus dus alles. Sneu.

Gaapnieuws

Kort gaapnieuws: F16’s landen op Schiphol. Italiaanse topclubs worden verdacht van belastingontduiking. Gaap. Gaap. gaaperdegaap.

Mag ik de afstandbedienign oma? MAG IK DE AFSTANDBEDIENING OMA?

Het Weer! Ohnee wacht.

Bill Gates

Bill Gates is in Nederland. Een meisje dat iets onderneemt met protheses (hahaha, protheses en bejaardendoelgroep!) mag haar idee pitchen bij Bill Gates. En ze mag dat ook vertellen aan een naamloze NOS-verslaggever.

Die NOS-verslaggever en Bill Gates praten verder totaal langs elkaar heen want volgens die NOS-verslaggever hebben bedrijven veel meer overheid nodig (lol) terwijl Bill Gates dus gewoon zegt dat in Amerika bedrijven gewoon meer risico durven nemen. Maar goed: een ultrakapitalist als Bill Gates is natuurlijk net een maatje te groot voor het Achtuurjournaal.

Oma schudde deemoedig haar hoofd.

Rambam

Nóg een item! VARA-programma RamBam probeerde voetballers over te halen tot matchfixing. Een mevrouw die heel streng klinkt, echt nog veel strenger dan Harmke Pijpers, doet verslag. Maar goed, Rambam van de VARA en nieuws, doe normaal.

Doping met Kees Broere

Nóg een item! Dopinggebruik bij atletiek. In Kenia kunnen mensen heel hard lopen en daarom willen ze allemaal atleet worden want dan kunnen ze superrijk worden. Daarom gebruiken ze daar ook heel veel doping. Verslaggever Kees Broere (136) is in Kenia en legt uit dat hij best wel kan begrijpen dat al die arme zielige Keniase mensen doping gebruiken want ze zijn verder heel arm en atletiek is hun only way out.

Kees Broere heeft toen hij in 1953 bij de Wereldomroep ging werken een kaki overhemd met korte mouwen en heel veel kleppen en vakken cadeau gekregen en dat overhemd wil hij nooit meer uittrekken. Verder kan Kees Broere echt heel briljant 1973 Vpro kijken vanachter zijn zware zwarte hoornen bril.

Enfin, Kees Broere weet: de wereld is een kwestie van externe oorzaken. Meestal het kapitalisme. Waarschijnlijk is dat ook de reden dat Kees Broere met een verplicht item waar oma ook niet naar wilde kijken helemaal aan het einde van het journaal zit, omdat dat nou eenmaal moet van zijn cao.

Het Weer

‘Willemijn Volstrekt Seksloos doet vandaag de kaarten en grafieken’

En dan nu het weer! Bruggetjesloos, dat dan weer wel.

Willemijn Volstrekt Seksloos doet vandaag de kaarten en grafieken en de mooie ingezonden rouwfoto’s. Ze doet alles zestien keer langzamer dan Marco Verhoef. De orkaan van de maand heet trouwens JONAS (onthoud die naam!) en als JONAS dood gaat mag u samen met Willemijn Volstrekt Seksloos een stille tocht lopen.

Op de kaartjes van Willemijn bewegen pijltjes, DAT IS WIND OMA, de cijfertjes zijn temperaturen, wolkjes zijn bewolking en streepjes uit wolkjes betekent regen maar vanaf donderdag wordt het allemaal heel anders, oma.

Oma? OMA? KAP EENS MET KWIJLEN!

Lees ook

De eerdere delen over het NOS Achtuurjournaal.