Opinie

Nederlandse politie bewapend met MP5: dad’s army

26-01-2016 15:05

ANP-1000_37081628

 

“Daar staan ze hoor, Pop & Dop! Weet je wat, we laten ze twee rondjes extra schieten met een MP5je, geven ze zo’n stoere tactische draaggordel en verouderde body armour, dát zal de burger een veilig gevoel geven…”

Een van de van de vele commentaren die vandaag op social media te lezen viel omtrent het zwaarder bewapenen van agenten. Vooral de foto van twee agenten op het Marine-terrein Amsterdam kon op veel hoon rekenen.

Defensieve uitstraling

Godzijdank heeft de hoofdcommissaris uitgelegd dat het hier louter om een ‘defensieve uitstraling’ gaat. “De uiteindelijke interventie is voorbehouden aan eenheden die deel uitmaken van de dienst speciale eenheden.”

Verder had Peter van Pelt, teamchef crises en conflictbeheersing, te melden dat “na de aanslagen in Frankrijk de korpsleiding heeft besloten dat er dit jaar 150 collega’s moeten worden opgeleid.”

De politie heeft daarnaast al 300 specialistische schutters. Samen met de 150 nieuw opgeleide schutters vormen zij een nieuwe zelfstandige bewakingseenheid die panden als rechtbanken en woningen van bedreigde personen bewaken en zullen surveilleren in winkelcentra en stations.

Foregrip

Wat ondergetekende opviel is het wapen zelf, om specifieker te zijn de foregrip (het handvat voor de trekkergroep). Typisch halfbakken oplossing, er is daar eigenlijk helemaal geen ruimte met zo’n lang magazijn, zeker omdat je het magazijn een beetje naar voren moet duwen om het te kunnen wisselen. Het zou me niets verbazen als het kader te krenterig is geweest om dit goed op te lossen en gewoon een paar handvatten van defensie heeft geleend. De handvatten op de foto van de twee schutters (foto boven artikel) lijken namelijk verdacht veel op de grips die normaliter onder de Colt-Diemaco C7-C8 zitten.

Nu wordt er al jaren door de speciale diensten en de marechaussee met de MP5 zónder foregrip gewerkt. Als je goed en met het juiste aantal uren training hebt leren schieten zou dat ook geen probleem moeten zijn. Maar als de wijkagent niet gelijk de hele buurt onder wil sproeien met kogels zal in die paar weken omscholing wel gebleken zijn dat zoiets zonder foregrip niet te doen is voor de wijkagent. Dat, of het moet hier gaan over een slechte Hollywood-productie.

Wijkagent

Het zijn natuurlijk ook twee totaal verschillende ambachten agent en schutter, niet met elkaar te vergelijken. Dus misschien moeten we dat dan ook maar niet doen.

Immers: niets zo gevaarlijk als een 1ste luitenant met een kaart en kompas, of een wijkagent met een MP5.

Naam auteur bij redactie bekend.

 

Heckler & Koch MP5

Ontwerp: Duits

Gebruik: De MP5 zou een van de meest gebruikte machinepistolen in de wereld zijn, vooral gebruikt door verschillende overheidsdiensten.

Gebruikers: Duitse politie en kustwacht, Britse politie, speciale eenheid SAS, SWAT, FBI en in Nederland de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB).

Gewicht (leeg): 2,54 kilo

Lengte: 680 mm

Vuursnelheid: achthonderd schoten per minuut

Magazijn: 15/30 patronen

Kaliber: 9mm

Anp/TPO

 

ANP-1000_37081561 ANP-1000_37081631