Recensie

Een derde week NOS Achtuurjournaal: donderdag

28-01-2016 21:54

 

Presentatie: Annechien Steenhuizen

PvdA speelt Wilders in de kaart en haat vluchtelingen

Het is vandaag natuurlijk de Grote Diederik Samsom Doet Een Laatste Poging Zijn Gezicht En De PvdA Te Redden Dag. Samsom heeft namelijk enorm Geert Wilders in de kaart gespeeld door te roepen dat vluchtelingen per veerboot terug moeten naar Griekenland en Turkije. Buitenkansje voor het NOS Achtuurjournaal want op het koninklijk huis na is Diederik Samsom hét onderwerp bij uitstek voor de doelgroep. Wat blonde naar RTL Late Night kijkende botoxvrouwen hebben met George Clooney, hebben NOS-kijkers met Diederik Samsom. Zegt ook oma. Of zegt…zegt…knikt ook oma, soort van. OMA, DOE ES NIET! JE SPETTERT KWIJL IN HET ROND!

Samsom dus. Samsom mag meer dan uitgebreid zijn verhaal vertellen voor de camera. Samsom heeft hiervoor een goede plek gekozen, midden in zijn werkkamer, het kloppende rode hart van Nederland. Op de achtergrond een kleine kantoorkast met daarbovenop diverse stapels dossiers. De kastdeuren staan half open. De kijker weet: dit is iemand met kennis van zaken, maar hij heeft helemaal niks te verbergen, we mogen gerust in zijn kast kijken. Net als Jeroen Recourt (PvdA) eerder in deze reeks zie je ook hier weer bij Samsom: de kiezer is altijd welkom voor een kopje koffie, we maken gewoon even plaats door wat dossiers op te schuiven.

Diederik zelf ziet er goed geluimd en uitgeslapen uit. Ook hij weet: het is nu of nooit. Dit is hét moment. Hij glimlacht, straalt zekerheid uit, twijfejt niet. Het scheelt natuurlijk ook dat de verslaggever hem nul kritische vragen stelt.

Het Achtuurjournaal begint nu warempel een beetje een PvdA-zendtijd voor policor…ik bedoel politieke partijen te worden.

Heeeeeeeeeeeeeel lang item

Nu is het genoeg. Terug naar Annechien. Met superhandige kaarten en animaties verduidelijkt Annechien nog even waar Samsom het zojuist over had. We zien aantallen van vluchtelingen, Europa en de Europese landen waar het over gaat (Griekenland, Turkije) worden extra uitgelicht. Zeer nuttig, nu weet ook oma waar Griekenland ligt. DAT U NU WEET WAAR GRIEKENLAND LIGT OMA! NEE, GRIEKENLAND. GRIEKEN. JA, WAAR UW AOW HEENGAAT, JA, DAAR. JA DAT IS DAT LAND, JA!

Dit item is zoals gezegd het Grote Diederik Samsom-moment dus gaat dit een heeeeeeeeeeeeeel lang item worden. Ik verklap nu alvast dat dit achtuurjournaal voor bijna tien hele minuten over Het Grote Moment van Diederik Samsom van de PvdA ging.

Ron ‘megapower’ Fresen

Enfin: voor de inmiddels bekende skyline van Den Haag (hahaha, een skyline in Nederland!) staat de eeuwig ijs en weder trotserende Ron Fresen. En wederom staat daar gewoon één brok noeste knowhow. Iemand die ‘journalistiek’ over zijn hele lichaam geschreven heeft staan. Ron heeft pas vijf minuten geleden zijn das omgedaan en zijn jasje aangetrokken. Als Ron opstaat lees hij tegelijk alle ochtendbladen in één keer, inclusief treincourant Metro, want Ron kan dat. Ron heeft een tas die normaal alleen advocaten en artsen hebben, helemaal gevuld met rapporten, dossiers en couranten. Ron is de nieuwe Ferry Mingelen, Wouke van Scherrenburg én Frits Wester in één.

Ron Fresen: al duurt het 173 uur wachten en staren naar een deurklink, die quote van de fractievoorzitter komt er!

Verder heeft Ron weinig nieuws te vertellen. Hoeft ook niet. Als Ron er staat is dat al voldoende. Als ik Marcel Gelauff (de hoofdredacteur van het Achtuurjournaal) wat mag aanraden: geef Ron een eigen rubriek. Ron’s Rondje. En dat dan laten aankondigen door majestueus trompetgeschal. Gecomponeerd door Jaap van Zweden. Uitgevoerd door Ennio Morricone.

Enfin. Ik zei al: dit is De Dag van Diederik Samsom (PvdA) dus dit gaat lang duren. Heel lang. Echt heel, heel, heel, heel, heel erg lang.

De Lachende Volkskrant-lezer

Cut naar Halbe Zijlstra (VVD) die in exact hetzelfde kamertje als waar net Samsom stond hardop lachend de Volkskrant zit te lezen. Geen idee wat hij las maar een artikel van Haro Kraak zal het niet zijn. Het is wel een mooi beeld: een integriteitsloze veertiger die lachend een Volkskrant leest. Eigenlijk is dat een goede titel voor een coming of age-roman: De Lachende Volkskrant-lezer. En daar daar zestien avonden over lullen in de Rode Hoed onder leiding van Ernst Jan Pfauth en Arie Boomsma.

Zijlstra zegt trouwens ook nog iets, maar door het beeld van iemand die lachend(!) een papieren(!) Volkskrant zit te lezen was ik zo van slag, dat ik niet meer heb gehoord wat Halbe zei. Maar ik begreep dat hij het met Samsom eens is (ja, duh!).

Sharon Gesthuizen van de SP is sceptisch, Sybrand Buma van het CDA vindt het ‘een goede stap, maar…’, en Wilders gelooft niet dat dit voorstel zinnig is.

Nog meer Samsom

En dan weer Samsom (had ik al gezegd dat het vandaag de Grote Diederik Samsom Doet Laatste Poging Zetels Terug Te Kapen-dag is?). Samsom is nu gestopt met uitleggen en gaat over in een soort lyrische propaganda-modus met de benodigde PvdA-retoriek over dat het ‘gewoon moet werken’ en dat we hoe dan ook ‘nooit moeten opgeven want het gaat om vluchtelingen’.

Eindelijk stelt de verslaggever een vraag. Is het een kritische vraag? Neen meneer, neen! Sterker nog: het is een aangeefvraag. ‘Of als we helemaal niets doen het niet een situatie van ieder voor zich wordt’, zo vraagt de verslaggever niet maar legt hij Samsom in de mond want aan de toonzetting is te merken dat de verslaggever zulks een gruwel is. “We moeten niet willen dat het straks een situatie van ieder voor zich wordt”, zegt Samsom.

Krijgen we nu het weer? Oma is het ook zat, die bewegende PvdA-bode met geluid, en is zichzelf nu aan het vervuilen. OMA, ALS U NIET OPHOUDT STUUR IK U NAAR DAT VERPLEEGHUIS IN KATWIJK HOOR! Oma stopt meteen met zichzelf vervuilen. Oma is wel seniel maar niet dom.

Ron Fresen weer (trompetgeschal). Ron zegt dat dit plan van Samsom ‘de PvdA en VVD dichter bij elkaar brengt’. Het is voor beide partijen natuurlijk bijna het jaar van de verkiezingen en daarom is dit een belangrijk punt, zegt Ron, want als straks het aantal vluchtelingen niet naar beneden gaat is het ‘ruim baan voor Wilders’, aldus Ron. Fresen. Dé Ron Fresen.

Krijgen we dan nu het weer?

De Noorlander in Brussel

Nee, want het is vandaag Grote De PvdA Pakt Uit Dag en daarom gaan we óók naar Arjan Noorlander. Arjan ziet er uit als een echte ariër: goudblond haar, staalblauwe ogen, een slank gezicht met vierkante kin. Ik ken een zekere TPO-redacteur die alleen al bij het lezen hiervan Duitse liederen gaat zingen. Het is trouwens wel extreem grappig als je ‘Noorlander’ heet wanneer je er über-arisch uitziet. Hahah…oh. Nouja, dat vind ik dan weer grappig.

De Noorlander is in Brussel, daar hebben ze ook een parlement namelijk, en de Noorlander heeft vandaag in Brussel gehoord dat vrijwel niemand het plan van Samsom interessant vindt, laat staan dat iemand in Brussel ook echt denkt dat dit plan kan gaan werken. Bovendien, zo weet de Noorlander, is dit plan exact gelijk aan wat andere EU-lidstaten ook al eens hebben bedacht (maar wat niet uitvoerbaar was).

De natte scheet van Diederik Samsom

Grappig: het plan van Diederik Samsom (PvdA), groots in Nederland, blijkt een totale natte scheet te zijn in de rest van Europa. In het EU-parlement ging even een wenkbrauw hier en daar omhoog, daarna ging iedereen plassen en drinken en waren ze die hele Samsom weer vergeten.

Goed werk Diederik! Lekker kort ook! Nog geen acht minuten van mijn leven kwijt!

Sneeuw in Turkije

En dan nu het weer? Nee, want het is vandaag GA TOCH ALLEMAAL PVDA STEMMEN PLEASEPLEASEPLEASE-dag. Dus we gaan naar Lucas Waagmeester in Istanbul. Lucas Waagmeester ziet er uit alsof hij kampioen is op de 5000 en 10000 meter schaatsen en alsof hij is opgegroeid bij een spruitjesteler in Friesland.

Of de Turken wel in staat zijn deze plannen te verwezenlijken, vraagt Annechien. Nee zegt Lucas, “want op papier werkt het maar in de praktijk zijn we er nog jaren van verwijderd dat het ook allemaal werkt zoals afgesproken”.

Verder: Lucas die door de sneeuw loopt met een Turkse advocaat. Ze gaan naar een azc wat eigenlijk een gevangenis is want in Oost-Turkije (waar het nu heel koud is, Lucas waarschuwde ons al, maar als schaatser is Lucas wel wat gewend) doen ze dus helemaal niet lief voor vluchtelingen. Bovendien worden vluchtelingen uitgezet naar oorlogslanden volgens Amnesty en dat is in strijd met allemaal rechten en verdragen.

Daarom wandelt Lucas nu door de sneeuw naar het azc/gevangenis en daar houden de (overigens snorloze) Ottomanen dus beslist niet van NOS-camera’s. Duidelijker kan het punt niet worden gemaakt: Turkije is een lachwekkende puinhoop op het gebied van mensenrechten of vluchtelingenopvang. Maar, en Lucas zegt het letterlijk: “In Europa zul je daar niemand over horen want ze hebben Turkije nu veel te hard nodig”.
Ik zei het dus niet, de NOS(!) zei het! Hup Lucas Waagmeester! Hup NOS!

DIT EN MEER OVER DIEDERIK SAMSOM VAN DE PVDA VIA DE NOS APP

De rest van het nieuws

De rest van de overgebleven elf minuten gingen over het volgende:

– Bij een Europees octrooibureau (Rijswijk: 2700 werknemers) is het personeel boos op de leiding want intimiderende sfeer en toestanden. Dus gingen ze met fluitjes en hesjes de straat op (lol). Topman: ‘Wij ontkennen alles’.

– In Zaandam kwam vorig jaar een vrouw om het leven omdat ze met haar fiets op een fietsbrug stond en die fietsbrug ging ineens open waardoor de vrouw 15 meter naar beneden te pletter viel. Tjibbe Joustra heeft nu gezegd dat dat stom is en dat die bruggen te onveilig zijn. Daarom heeft de NOS een mooie animatie met reconstructie van het voorval gemaakt, dus nu weet ook oma hoe gevaarlijk een fietsbrug in Zaandam kan zijn. Want je kunt ook met je rollator op zo’n brug terechtkomen. Maarja, sowieso, in Zaandam terechtkomen…doe normaal.

– Kort nieuws. De oud president van Ivoorkust is gemeen en zit nu bij het internationaal strafhof, in Jemen pleegde iemand een zelfmoordaanslag maar dat is misschien wel een Nederlander en bij Disneyland Parijs is een man met wapens opgepakt (dat hij ook een Koran bij zich had zeggen ze er bij het Achtuurjournaal liever niet bij, want dan moet Kees Broere (137) weer komen duiden dat het door de omstandigheden komt).

OMG! ANNECHIEN MAAKT EEN FOUTJE EN ZEGT IETS WAT ZE LETTERLIJK EEN ZIN DAARVOOR OOK AL HAD GEZEGD! EN ZE MOET GLIMLACHEN! IK HEB ANNECHIEN NOG NOOIT ZIEN GLIMLACHEN! DAT DAT MAG BIJ DE NOS, GLIMLACHEN! NOS-MENSEN HEBBEN DUS OOK GEVOEL!

Muggen

– Het Zika-virus! Mede dankzij de NOS is een of ander vaag muggenvirus, wat niet zo heel zorgwekkend was, nu toch in het stadium van blinde paniek gekomen. Oma moet nu huilen. Ze denkt weer aan haar seksvakantie in Fortaleza die ze heeft moeten afzeggen wegens die door de NOS gekweekte virus-mug.

De NOS heeft nu ook een muggenexpert gevonden. Die bestaan! Een soort Freek Vonk maar dan met kleine insecten. Morgen zien we deze muggenexpert vast bij DWDD.

En omdat bejaarden nou eenmaal DOL zijn op muggen heeft Marc Bessems een slopende en tergend saaie veel te lange zinloze reportage gemaakt over de genetisch gemanipuleerde OX513A-mug die nu alle Brazilianen gaat steken zodat ze veranderen in PvdA-stemmende millennials die als slaaf door Monsanto zullen worden misbruikt, of zoiets. Het kan zijn dat het item over iets anders ging, maar ik moest oma voeren (Olvarit).

Voxpoppen met bejaarden

Pensioenfondsen zijn kapot. Weer. Al jaren. Gaap. Hoe dan ook, de one and only meester in het karakterverslaggever Wessel de Jong mag bejaarden (lol) op straat voxpoppen over dat het pensioen kapot gaat en verder /care want pensioen = voor bejaarde loonkabouters en Volkskrant-economieredacteuren.

ALAAF!

– Carnaval in Brabant is niet hetzelfde als carnaval in Limburg, daarom moet iedereen weten hoe het hoort, dus dat je geen meisjes in de tetten mag knijpen, ook niet als ze starnakel dronken zijn en zich hebben verkleed als geil verpleegstertje dat dronken is en voortdurend tegen je op staat te rijden.

Er bestaat dus een heuse carnavalsfederatie want een meneer van die federatie vertelt dingen en er zijn blonde Brabantse meisjes die vertellen dat ze eigenlijk elk carnaval wel worden lastiggevallen, maar dit was geen bewuste poging van de NOS om aanrandingen door asielzoekers te downplayen want ze vertellen er netjes bij dat de folders met carnavalsregels die worden uitgedeeld in azc’s een ideetje zijn van het COA.

Overigens kondigde Annechien dit item aan met de tekst: “Volgend weekend is het weer zover: carnaval”.
Ik weet niet of Annechien zelf haar autocueteksten schrijft maar zo nee, dan is het beslist niet erg als degene die dergelijke cliché’s uit zijn/haar/het korstige pen heeft weten te krijgen standrechtelijk wordt geëxecuteerd wegens totaalclichés des doods die zelfs NOS-bejaarden niet trekken. TOCH OMA? OMA? OMA? OMA? OMA? OMA? OMA? OMA? OMA? OMA? OMA? OMA? OMA? OMA? OMA? OMA? OMA? OMA? OMA? OMA? OMA? OMA?

Het Weer

En dan nu Het Weer met Marco Verhoef! Geen idee wat voor weer het wordt (sowieso, het weer op TV, doe normaal) maar Marco Verhoef is de nieuwe Erwin Krol en Mart Smeets van het weer in één.

Ik vind: alle andere weermannen en -vrouwen moeten direct worden ontslagen en Marco Verhoef moet een eigen rubriek krijgen die ‘Het Weer’ heet en Marco moet dan worden aangekondigd met majestueus trompetgeschal, gecomponeerd door David Bowie en uitgevoerd door Claudia de Breij.

HUP MARCO VERHOEF! NOG EVEN EN JE BENT EPISCHER DAN JAN PELLEBOER!

 

Lees alle NOS Achtuurjournaal-recensies terug.