Economie

Doorstart V&D warenhuizen van de baan

16-02-2016 16:53

De warenhuizen van V&D sloten maandag en dinsdag de deuren, maar de onderhandelingen over een doorstart van het failliete warenhuisbedrijf gingen door. Een mogelijk doorstart is nu echter van de baan. Daarmee krijgen alleen de externe vestigingen van La Place een nieuw bestaan, die zijn eerder overgenomen door supermarktbedrijf Jumbo. Een ‘zeer beperkte groep V&D-medewerkers’ zal de komende weken onder leiding van de curatoren de boedel van het warenhuisbedrijf afwikkelen. Volgens de bonden verliezen ongeveer 8000 mensen bij V&D en La Place hun baan.

Kahn wilde verder met 45 warenhuizen

De curatoren onderhandelden met de investeringsmaatschappij van winkelondernemer Roland Kahn, bekend van CoolCat. Vorige week werd duidelijk dat hij verder wilde met ongeveer 45 warenhuizen van V&D. Hij moest daarvoor wel overeenstemming zien te vinden met de verhuurders van winkelpanden, terwijl ook de financiering voor de operatie nog moest worden afgerond.

Het Canadese winkelconcern Hudson’s Bay (HBC) probeert ook al enige tijd deals te sluiten met de eigenaren van de V&D-panden. Dit concern is echter alleen geïnteresseerd in de winkelpanden, niet in een doorstart van V&D. HBC was dan ook niet in gesprek met de curatoren van het warenhuisbedrijf.

V&D werd op de laatste dag van 2015 failliet verklaard, nadat het bedrijf al jaren met financiële problemen had geworsteld. Nu het doek definitief is gevallen zijn circa 8000 medewerkers van de warenhuizen en de inpandige La Place-restaurants hun baan kwijt.

Update 17.10 – Kahn: Spijtig dat doorstartpoging  is mislukt

Ondernemer Roland Kahn betreurt het dat zijn poging om een doorstart van V&D te bewerkstelligen is mislukt. Dat liet hij dinsdagmiddag weten nadat de curatoren van V&D hadden gemeld dat er geen akkoord over een doorstart kon worden bereikt:

 

“Ons team heeft de afgelopen maand samen met het V&D management en de curatoren hard en bezield gewerkt aan een doorstart van V&D. We moeten helaas concluderen dat wij er niet in geslaagd zijn de belangen van alle betrokkenen op één lijn te krijgen. We vinden het met name spijtig voor al die betrokken medewerk(st)ers van V&D.”