Binnenland

Staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) wil onderzoek OVV naar oorzaak Faro-ramp

18-02-2016 12:02

Update: OVV negeert oproep van Dijksma en laat weten voorlopig helemaal niks te gaan onderzoeken.

De Onderzoeksraad Voor Veiligheid moet opnieuw onderzoek doen naar de oorzaak van de Faro-ramp. Dat vindt staatssecretaris voor Infrastructuur en Milieu Sharon Dijksma (PvdA). Volgens Dijksma is er nog te veel onduidelijk over de crash van Martinair-vlucht MP495 op het vliegveld van Faro waarbij 56 personen om het leven kwamen, zo meldt EenVandaag.

Eerder bleek uit onderzoek door EenVandaag dat de officiƫle lezing over een windvlaag waardoor het toestel crashte niet klopt. Het toestel zou gecrasht zijn door een fout van de piloten. De Portugese autoriteiten hebben destijds zelf geconcludeerd dat falen van de bemanning oorzaak is.

Betrokkenen en nabestaanden hebben echter weinig vertrouwen in een nieuw onderzoek door de OVV. De OVV is de opvolger van de Raad voor de Luchtvaart, die destijds tot de conclusie kwam dat de ramp aan een windvlaag is te wijten. “Een nieuw onderzoek zou bij uitstek niet door de OVV gedaan moeten worden. Dit is de slager die zijn eigen vlees keurt”, aldus Jan Willem Koeleman, advocaat van nabestaanden.