Achtergrond

Stralings-paniek: studie naar schadelijke effecten ingetrokken

18-02-2016 11:47

Dat was schrikken, de striemende conclusies over de gevaren van straling die vorige week naar buiten kwamen via Peter van der Vleuten van de Stichting Kennisplatform Elektromagnetische Straling. Hoewel er al met enige skepsis op werd gereageerd door, u verwacht het niet, de heer Nienhuys van de Stichting Skepsis, en hoewel er het nodige is gepubliceerd over het niet-bestaande gevaar van elektromagnetische straling, zijn er genoeg mensen die geloven dat je van mobieltjes en zendmasten doodziek wordt. Het verkopen van anti-stralings-gadgets is dan ook zeer lucratief. Maar alle ophef is voor niks: de auteurs trekken hun studie terug.

The EUROPAEM EMF Guideline 2015 has been retracted by the authors. During the preparation of the EUROPAEM EMF Guideline 2015 several citations were lost and other errors were detected. This was completely unintentional and the authors are very sorry for this.

Tot zo ver de peer review-procedures van het blad De Gruyter.

Straling is weer veilig, hoera!

We kunnen weer met gerust hart de baby in de magnetron te slapen leggen, een mobieltje met traceersignaal aan oma vastbinden en onbekommerd onze oude hobby Hoogspanningsmastklimmen weer oppakken! Het grootste gevaar daarbij is uit de mast lazeren, de ‘straling’ van die dingen is volgens Catherine de Jong, bestuurslid van de Vereniging tegen Kwakzalverij, volstrekt ongevaarlijk.

Voor mensen die in Therapeutic Touch (een kwakbehandeling, AN) geloven is het een goed idee om onder een hoogspanningsmast te gaan wonen. De sterkte van het elektromagnetische veld onder een hoogspanningsmast vlak bij de grond is even sterk als het veld van een hand die 5 centimeter boven een medemens wordt gehouden. Wie onder een hoogspanningsmast woont, wordt dus thuis continue behandeld met een Therapeutic Touch-veld en nog gratis ook.

Mooi, next! Oh nee wacht. De auteurs van de studie:

However, the content and conclusions of the Guideline are not altered by this. A revised version will be published as soon as possible.

Zucht. Nou, mooi, met een opgeschoond notenapparaat, een duchtige peer review door Jomanda en een extra rondje door de spellchecker wordt dit verhaal vast opeens wél waar en wetenschappelijk onderbouwd.