Binnenland

Ook geen verplichte psychologische behandeling meer voor Volkert van der Graaf

19-02-2016 10:41

Volgens de rechtbank in Den Haag hoeft Volkert van der Graaf, de man die Pim Fortuyn heeft afgeslacht en inmiddels weer vrij rond loopt, ook geen verplichte psychologische behandeling meer te ondergaan. Deze uitspraak deed de rechter vrijdagmorgen in een kort geding dat door Volkert was aangespannen.

Eerder al vocht Van der Graaf met succes het dragen van een enkelband aan. Hij kwam in mei 2014 onder voorwaarden vrij. Hij had toen twee derde van zijn straf van achttien jaar uitgezeten.

Volgens de rechtbank Den Haag moest Van der Graaf zich òf door een psychiater òf door een psycholoog laten begeleiden. De begeleiding behoefde dus slechts door één gedragsdeskundige plaats te vinden. De rechtbank stelde vrijdag vervolgens vast dat de begeleiding op correcte wijze was afgerond. De reclassering behoeft niet in te stemmen met beëindiging, dat was alleen aan de psychiater.

“Vanaf 28 mei 2015 is Volkert van der Graaf begeleid door een psychiater. De psychiater heeft op 10 maart 2015 de begeleiding beëindigd, omdat hij die niet langer noodzakelijk en/of zinvol vindt. Hij acht de (verplichte) begeleiding afgerond.”

“Een en ander betekent dat Van der Graaf niet kan worden verplicht zich ook nog te laten begeleiden door een psycholoog.”

De voorzieningenrechter zet vraagtekens bij het feit dat er pas op 14 december 2015 aan Volkert van der Graaf te kennen is gegeven dat hij zich ook nog moet laten begeleiden door een psycholoog, terwijl de psychiatrische begeleiding op 10 maart al was beëindigd.

Anp/TPO