Binnenland

Nederlandse Jitse Akse op ISIS dodenlijst na meevechten met Koerden

20-02-2016 10:28

De Nederlandse ex-militair Jitse Akse, van wie gezegd wordt dat hij heeft meegedaan in de strijd tegen ISIS aan de kant van de Koerdische volksmilitie YPG, zou een prijs op zijn hoofd hebben staan. Hij zou voorkomen op een dodenlijst van ISIS. Aanhangers van de terreurorganisatie worden daarmee opgeroepen scherpschutter Akse te doden. Bronnen verklaren tegenover AD dat Akse zich “ernstig zorgen” zou maken om zijn veiligheid.

In de schijnwerpers

Akse werd na uitlatingen in de pers, over zijn betrokkenheid bij het doden van ISIS-terroristen opgepakt, hetgeen justitie op veel kritiek kwam te staan. De rechter heeft het voorarrest van de voormalig militair geschorst op voorwaarde dat hij zijn paspoort inlevert. Dit om te voorkomen dat hij opnieuw naar Syrië gaat om daar weer mee te doen aan de strijd tegen ISIS.

Jitse Akse zou zelf hebben gestreden, en Koerden en Westerlingen treden in de strijd tegen ISIS. Juist door aankondiging van vervolging, en het oppakken kwam Akse in de schijnwerpers te staan. Al na de bekendmaking van vervolging dook Akse direct onder. Hij hield al rekening met wraakacties van ISIS-aanhang.

‘Hoe gaat ons land echt oorlog voeren?’

Oud-VVD leider Hans Wiegel vroeg zich in een column op ThePostOnline af, “hoe ons land ook echt oorlog gaat voeren tegen ISIS“. Hij noemde de uitspraken van zijn partijgenoot, en Eerste-Kamer fractievoorzitter, Jorritsma, dat Akse vervolgd moest worden “opmerkelijk”. “Zeker uit de mond van een senator. Hoe vaak wordt niet gezegd dat de Eerste Kamer zich terughoudend moet opstellen en vooral moet letten op de kwaliteit van de wetgeving”, aldus Wiegel over de complexe zaak.

(TPO/ANP)