Weten & Tech

Totaal niks nieuws: homeopathie werkt niet

20-02-2016 15:02

Wat betreft berichten in de categorie ‘oud, next, boeie’ vandaag beslist niet-brekend nieuws over homeopathie. Het is aangetoond dat deze methode niet werkt. Inderdaad, gaap, met een extreem hoge ‘joh! dat meen je’-factor. Want iedereen met een beetje begrip van logica, met ook maar een grammetje gezond verstand in het hoofd, wist dit allang.

U ziet hier nog eens heel simpel het principe van homeopathie uitgelegd: een stof is dusdanig verdund dat er NIETS meer van de oorspronkelijke stof in het uiteindelijke middel te vinden is. Letterlijk helemaal niets. Dat geeft niet want hoe sterker verdund, hoe krachtiger, volgens homeopathen. Dit omdat water een geheugen heeft. Dat dit niets met wetenschap en alles met geloof te maken heeft, is al sinds Hahnemann de homeopathie uitvond in 1849 volstrekt duidelijk.

Dus ja, goed verhaal, lekker kort. Verder in deze reeks: Sneeuw is wit. De Volkskrant is zuur. Babyboomers zijn meestal moralfag. Water is nog altijd nat. Katten zijn te gek. Hippies haten Monsanto. Feministen zeiken. De aarde is rond.