Politiek Buitenland

Baas azc Clausnitz (DLD) vervangen wegens lidmaatschap populistische partij AfD

22-02-2016 14:38

De bedrijfsleider van een vluchtelingenopvang in het Duitse Clausnitz, Thomas Hetze, zal worden vervangen door een andere, nog onbekende persoon. Hetze blijkt lid te zijn van de rechts-populistische partij Alternatieve für Deutschland (AfD) en heeft in het verleden controversiële uitspraken gedaan over vluchtelingen en het Duitse vluchtelingenbeleid. Volgens de lokale overheid is zijn vervanging vooral noodzakelijk om ‘Hetze zelf te beschermen tegen verdere kritiek’. Dit meldt Der Spiegel.

Deze ‘kritiek’ ontstond nadat in datzelfde Clausnitz tientalen boze burgers en rechts-extremisten probeerden een bus met vluchtelingen tegen te houden. De vluchtelingen werden uitgescholden en belaagd, de politie besloot vervolgens de vluchtelingen ruw uit de bus te trekken.

Volgens Hetze zelf kan hij zijn politieke werk met gemak scheiden van zijn werk in de vluchtelingenopvang. Hij zegt in een interview met de Duitse zender N24 niet tegen vluchtelingen te zijn maar alleen tegen het regeringsbeleid over de opvang en instroom van vluchtelingen.

Maar in november 2015 hield Hetze nog een speech waarin hij sprak over ‘de komst van honderdduizenden gelukszoekers’ wat een ‘masterplan’ zou zij van de ‘Verenigde Staten’ die ‘op de destabilisering van Europa uit zijn’. Ook zou de ‘Duitse regering bewust tegen Duitsland en de Duitse burgers werken’.

De AfD is de laatste maanden enorm in populariteit toegenomen. En hoewel de AfD vooral lijkt op te komen voor over de vluchtelingenstroom bezorgde burgers, waarschuwt de Duitse minister van Binnenlandse Zaken dat de Afd ‘steeds extreem-rechtser’ wordt.

Thomas Hetze in een interview met N24:

Heimleiter in Clausnitz über Flüchtlinge und die AfDJetzt spricht Thomas Hetze, Leiter der Flüchtlingsunterkunft in Clausnitz.

Geplaatst door DIE WELT op maandag 22 februari 2016