Regio

Vino H. de slachter van Oma Toni (2): ‘Behandeling is niet nodig’

22-02-2016 13:46

“Het was een eenmalige domme actie. Ik zou dit nooit nog eens doen”, zei Vino H. (25) maandag tegen de rechtbank in Amsterdam. Hij staat terecht voor het neersteken van Oma Toni vorig jaar in maart. Drie weken later overleed de 96-jarige vrouw, een willekeurig slachtoffer.

Deskundigen hebben tbs met dwangverpleging geadviseerd voor de man. Ze denken dat hij lijdt aan paranoïde schizofrenie. Daar is H. het niet mee eens. “Het was iets eenmaligs. Tegen behandeling heb ik altijd nee gezegd, ik vond het niet nodig, nog steeds niet. Ik heb er al een jaar cel opzitten, ik heb hartstikke mijn best gedaan.”

Gepest door jongens op school

H. is als negenjarige naar Nederland gekomen, als bootvluchteling uit Irak samen met zijn moeder en zus. Zijn vader was hen voorgegaan.

Volgens zijn moeder ging het goed tot 2008. De problemen begonnen volgens haar toen hij gepest, gekleineerd en geslagen werd door jongens op school. Hij werd prikkelbaar en kreeg woede-aanvallen, waarbij hij erg agressief was. Na afloop wist hij dan niet meer wat er gebeurd was.

Stemmen in hoofd

H. zou praten in zichzelf, op ongepaste momenten gaan lachen (ook bij zijn aanhouding) en urenlang uit het raam of in de spiegel staan staren. Artsen vermoeden dat hij stemmen hoort. Dat alles sprak H. maandag tegen. “Zij weten niet of ik stemmen hoor, zij zitten niet in mijn hoofd.”

Hij zou ook lijden aan wanen over gaatjes in zijn tanden. Daarvoor heeft hij meerdere tandartsen gezien, maar die hebben niets vastgesteld. “Kijkt u zelf maar”, zei hij daarover tegen de rechter, die vriendelijk bedankte.

Volgens deskundigen is de kans op herhaling erg groot, ook gezien H.’s ontkenning van enig probleem en zijn weerzin tegen een behandeling.

Maandagmiddag zal de aanklager de strafeis formuleren.

Anp

 

Lees ook: Richting mijn vader is deze moord het waard geweest