Weten & Tech

Gegevens Snapchat-werknemers uitgelekt na phishing

29-02-2016 10:53

Het bedrijf Snapchat, van de gelijknamige app, is slachtoffer geworden van phishing. Daardoor zijn gegevens van huidige- en oud-werknemers nu in handen van een oplichter. Een mailer deed zich tegenover de salarisadministratie voor als de CEO van het bedrijf, en vroeg gegevens op. Dat maakte Snapchat zelf bekend.

Identiteitsdiefstal

Dit soort aanvallen is in feite een klassieke oplichtingspraktijk: simpelweg vragen om gegevens die je wilt hebben, terwijl je je als iemand anders voordoet. Persoonlijke gegevens kunnen worden gebruikt om weer bij andere gegevens van de betreffende personen te komen, en ze zo bijvoorbeeld geld afhandig te maken. De Nederlandse politie waarschuwt bijvoorbeeld ook voor dit soort identiteitsdiefstal, en voor Phishing. In de computersystemen is niet ingebroken, zo benadrukt het bedrijf zelf. Ook de gebruikers van de dienst zijn niet getroffen. Het voorval is inmiddels ook gemeld aan de FBI.

Snapchat heeft de betrokken (oud) werknemers ingelicht, en biedt ze naast excuses ook twee jaar lang een gratis verzekering tegen identiteitsdiefstal aan. Training rondom privacy en veiligheid in het bedrijf worden aangescherpt.