Cult

Leonardi DiCaprio wint eindelijk Oscar

29-02-2016 09:06

Eindelijk kan Leonardo DiCaprio het gouden Oscarbeeldje voor beste mannelijke hoofdrol mee naar huis nemen. Zijn acteerkunsten in The Revenant leverden hem zondag Amerikaanse tijd een Oscar op. DiCaprio was vier keer eerder voor de prijs genomineerd, maar wist deze nog nooit te winnen.

Volgens filmcritici was de uitreiking voor beste mannelijke hoofdrol een gelopen race. Het werd tijd dat DiCaprio in de prijzen zou vallen.

De acteur liet de andere genomineerden Bryan Cranston (Trumbo), Matt Damon (The Martian), Michael Fassbender (Steve Jobs) en Eddie Redmayne (The Danish Girl) achter zich. De Oscars waren jarenlang een lachtertje omdat de beste acteur van zijn generatie voortdurend oversloeg.

Minpuntje is wel dat Son of Saul een Oscar won, qua smet op de Oscars. Dat is dus absoluut niet omdat het een goede film is, maar omdat – zoals Kate Winslet ooit suggereerde over haar eigen rol in en voor Oscar The Reader – de film over de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust gaat. De film heeft een rammelend plot, is historisch onzuiver en de hoofdrol wordt gespeeld door een man met de gezichtsuitdrukking van een wassen beeld.

Overzicht

De belangrijkste prijzen van de 88e Oscaruitreiking werden zondag Amerikaanse tijd verdeeld over The Revenant, Spotlight en Mad Max: Fury Road. Aan het einde van de awardshow was er geen duidelijke winnaar aan te wijzen.

The Revenant had vooraf met twaalf nominaties de beste kaarten in handen, maar wist slechts drie nominaties te verzilveren. De film vertelt het waargebeurde verhaal over een pionier die begin negentiende eeuw voor dood in de Amerikaanse wildernis wordt achtergelaten. Het acteerwerk van Leonardo DiCaprio werd eindelijk bekroond met een Oscar voor beste mannelijke hoofdrol. The Revenant sleepte ook prijzen binnen voor beste camerawerk (Emmanuel Lubezki) en beste regie (Alejandro González Iñárritu). Spotlight werd verkozen tot beste film van het jaar. Ook kreeg het journalistendrama over misbruik in de katholieke kerk een Oscar voor beste scenario.

De Oscar voor de beste vrouwelijke hoofdrol ging naar Brie Larson voor haar rol in Room. De 26-jarige Larson speelt daarin een alleenstaande moeder die samen met haar zoontje opgesloten zit in een kamer. De prijzen voor beste bijrollen gingen verrassend naar Mark Rylance (Bridge of Spies) en Alicia Vikander (The Danish Girl). Sylvester Stallone gold voor zijn bekende rol van Rocky Balboa in Creed als favoriet, maar greep naast een Oscar.

De meeste gouden beeldjes gingen naar Mad Max: Fury Road. De film van regisseur George Miller won zes beeldjes in alle technische categorieën. Mad Max kreeg de prijzen voor beste montage, beste geluidsmontage, kostuums, make-up, productiedesign en soundmixing. Mad Max: Fury Road is het nieuwe deel in de apocalyptische reeks over een wereld waarin wordt gevochten om brandstof en water.

De prijs voor beste documentaire ging naar Amy, over zangeres Amy Winehouse. Animatiestudio Pixar sleepte daarnaast zijn achtste Oscar in de wacht voor het veelgeprezen Inside Out. De Italiaanse componist Ennio Morricone won een Oscar voor beste soundtrack. Hij verzorgde de muziek voor de film The Hateful Eight van Quentin Tarantino. Sam Smith ontving ten slotte een Oscar voor zijn James Bond-titelsong Writing’s on the wall.

ANP/TPO