Reportage

#Bruslog – Onverwacht gevolg van een Brexit: Nog meer spraakverwarring

01-03-2016 12:27

Op steenworp afstand van het Europees Parlement staat het Renaissance Hotel. Dit is de nieuwe congreslocatie van New Direction, de denktank van de Europese partij AECR, een verbond van Europese Conservatieve partijen. Dit gezelschap is erg Brits: de Britse Conservatieven van David Cameron stonden aan de wieg van deze denktank – “opgericht door Margaret Thatcher” – en ze zijn ook geestelijk vader van de fractie van Europese Conservatieven in het Europees Parlement: de ECR. Deze Britse setting is de ideale plek om te zien wat er kan gebeuren als de Britten de EU verlaten.

New Direction presenteerde afgelopen week een rapport over de Russische invloed op EU-lidstaat Bulgarije. De bijeenkomst begint met het afscheid van de eerste voorzitter van New Direction, de Britse Conservatieve Europarlementariër Geoffrey van Orden, die er even chique uitziet als zijn naam klinkt. Hij spreekt op rustige toon waarderende woorden over de denktank en zegt dat de denktank een gouden toekomst tegemoet gaat. Het is een mini-Brexitje: de Britten blijven weliswaar, maar de Britse voorzitter doet een stapje terug ten gunste van een Pool: Tomasz Poręba, eveneens Europarlementariër voor ECR.

Gevolg van een Brexit: minder en slechter Engels

Deze bijeenkomst moet gaan over de invloed van Rusland op Bulgarije maar we leren daar niets over. Twee Bulgaarse Europarlementariërs van ECR zijn nauwelijks te begrijpen en sluiten hun verhaal maar weer snel af. Er zitten veel Bulgaren in het publiek, maar niemand piekert erover een vraag te stellen of geeft de indruk te begrijpen waar het over gaat. We leren zo niets over Rusland, maar wél over een belangrijk gevolg van een eventuele Brexit: in de huidige EU is de voertaal vaak Engels en dat is voor velen een enorme uitdaging. Hoe gaat dat als de Britten verdwijnen?

Voor veel Nederlanders is Frans een aanzienlijke verslechtering

Deze denktank, partij en fractie zijn erg Brits en de vraag is of ze een Brexit überhaupt overleven. Maar er is een belangrijkere reden om te hopen dat er geen Brexit komt. Als de Britten uit de EU vertrekken wordt Engels minder belangrijk ten gunste van het Frans. Of dit Bulgaren makkelijker af gaat is niet bekend, maar voor veel Nederlanders is Frans een aanzienlijke verslechtering. We zullen steeds meer Nederlanders in Brussel tegenkomen die zo staan te hakkelen als de Bulgaren nu.

Snel naar de borrel, concludeert de nieuwe voorzitter na twintig minuten. In onze gedachten proosten we op het idee dat de Britten altijd in de EU zullen blijven.

Dit jaar doet Chris Aalberts onder de titel BruslogBrusselse logica – verslag van Europese politiek in Brussel, in Den Haag en in het land.