Binnenland

COA wil hotelboten als kleinschalige noodopvang

02-03-2016 07:47

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is met tientallen rederijen uit binnen- en buitenland in gesprek over het inzetten van hotelboten voor vluchtelingen. De schepen kunnen uitkomst bieden als kleinschalige noodopvang, dat meldt het AD.

Iedere opvangplek nodig

“We kijken naar boten waar we minimaal tweehonderd vluchtelingen kunnen onderbrengen. Een aantal van driehonderd is voor een efficiĆ«nte bedrijfsvoering nog idealer”, zegt woordvoerster Caroline van Dullemen. In Zaanstad huisvest het COA al driehonderd vluchtelingen op een hotelboot. Op de kade zijn aanvullende voorzieningen, zoals een activiteitenruimte, gezondheidscentrum en sportveld ingericht.

Het COA liet vorige week weten “zich niet de luxe te kunnen permitteren om zonder gedegen argumentatie voorstellen voor huisvesting af te wijzen”, zo weet de krant verder. Alle opvang die in aanmerking komt, is op dit moment nodig. Of de rederijen plek hebben, nu het seizoen weer op gang komt, is maar de vraag.

Niet alleen is er in Zaanstad al een noodopvang op een hotelboot, in 2014 stelde toenmalig staatssecretaris Fred Teeven ook al opvang op hotelboten voor. Toen om de toestroom aan Eritreeƫrs bij te kunnen benen.

(TPO/ANP)