Hoogleraar en assistent op de vuist om belangrijk filosofisch probleem

02-03-2016 15:50

Aan de universiteit van Leuven is er een handgemeen ontstaan tussen een hoogleraar en diens promovendus. Dat is op zich al kwalijk, maar het geeft de filosofie wel een beetje bite. Punt is dat agressie gewoon fout is. De promovendus (eigenlijk: promovenda, want het is een mevrouw) en de hoogleraar hebben inmiddels allebei een klacht tegen elkaar ingediend. Maar er is meer.

Schuldig, sowieso

De kans bestaat dat de hoogleraar, Jan Heylen, gewoon een ordinaire agressieve ordinarius is en onmiddellijk ontslagen moet worden. Praktisch iedere faculteit kent wel een docent die vanwege een rits aan regels niet ontslagen kan worden omdat iemand dat in de jaren zeventig heeft nagelaten. Ook kan de assistente, Mona Simion, de instigator van het handgemeen zijn. Dat moeten we voorlopig in het midden laten, want het onderzoek loopt nog. Nadeel voor de prof, zowel schuldig als onschuldig, is dat hij al veroordeeld is. Want (oudere) man.

Zoals ik al zei: schuldig, sowieso

Enter: links studententuig. Wat? Hoezo mag ik niet oordelen? Kijk dan naar die foto, gek! Krakers annex safespace Millennials dus. Die weten helemaal niet wat er precies is voorgevallen, willen ook geen onderzoek afwachten, maar weigeren nog college van de prof en ijveren er nu voor dat hij geschorst wordt. Want de promovenda zou ook geschorst zijn, wat de decaan van de faculteit wijsbegeerte ontkent. De enige manier waarop dit nog grappig kan worden, is als die professor zijn studenten zelf heeft opgevoed tot dit soort verbeterde soixante-huitard monstertjes. Verder wensen we hem succes met zijn vervroegde emeritaat.