Opinie

Bonusquote: Zondag met Romeyn

06-03-2016 17:04

” Heb je nooit het cabaret in gewild?

“Ik vind kleinkunst zo ongeveer het ergste wat er is. Iedereen is tegenwoordig kleinkunstenaar of cabaretier. Goeiedag, zeg. Het zijn ook altijd heel ‘grappige’ mensen met een heel hoog ‘ondeugend’ gehalte. Maar als je goed kijkt: men doet alsof men anarchist is of ergens tegen, maar binnen het idioom is het allemaal heel keurig en blijven ze netjes binnen de lijntjes. Maar je kunt er veel geld mee verdienen dus al die studentjes denken: ik word maar cabaretier.”

Wat vind je bijvoorbeeld van Koefnoen?

“Hetzelfde probleem. Een van die jongens, Paul Groot, is heel goed, maar er zit geen angel in, het is niet gevaarlijk. Dat heb ik altijd met dat cabaret. Het is keurig, burgertruttig, geen bal aan. Allemaal zo afgepast. Het zou moeten jeuken. Maar deze tijd is getut. Wij zetten ons nog af tegen de hokjesgeest in Nederland.
Het is alsof de hokjes juist omarmd worden. Verschrikkelijk.”

Speel je nu een beetje de zure ouwe lul?

“Welnee, ik meen het. Bij ons zat er tenminste anarchie in, en movement. Krakers en rellen. Ik kom zelf uit een artistiek milieu, uit de jaren zestig en zeventig. Terwijl de patatbakkers nu echt hebben gewonnen. De burgertrutten heersen over de cultuur. Het is tegenwoordig toch vooral met zijn allen gezellig naar de Toppers? Goeiedag! De enige die ik het nog wel zie doen is Bert Visscher. Maar daar noem je ook iemand.”

Wat zou je dan tegen het Hilversumse tv-wereldje willen zeggen?

“Stay away, stay away. Nou, die Maxim Hartman maakt trouwens wel een aardig programma. Hij zei laatst in een interview: tv kan een ongehoord geestig medium zijn, maar het wordt zo misbruikt. Wat Hartman zei, is waar: het is een hartstikke leuk medium waar tegenwoordig alles wordt verpest doordat ze er een limiter op zetten. Iedereen doet zijn best voor de gemiddelde smaak. Al die kauwgumballenfilms die er nu weer aankomen. En die paar goeie dingen die worden gemaakt, worden ervan afgekukeld, omdat het niet scoort.”

Zelfs niet bij de VPRO? Wat vind je dan van zo’n Arjen Lubach?

“Het is wel goed gemaakt. Scherp. Maar die jongen is niet te harden.”

Zeg jij dat gewoon on the record?

“Nee, nee, nee, niet opschrijven. Ik zeg dit off the record. Maar hij is vooral niet geestig. Dan kun je wel een komisch programma hebben… maar het is van die gymnasiastenhumor.” “

 

Sorry, dit interview met Michiel Romeyn stond paar dagen geleden al in een of ander blad dat HP/DeTijd heet (nooit van gehoord, u wel? Nee? Dachten we al) maar kwamen we nu pas tegen. Willen we toch even delen want Hele Ware Uitspraken FTW!

‘Gymnasiastenhumor’. Gaan we er dus inhouden. Dé plaag van deze tijd: die bescheten, veilige, correcte, ongevaarlijke, angelloze, Amsterdam-Zuid gymnasiastenhumor.

Dat dus.