Opinie

Turkije – De EU heeft een pact met de duivel gesloten

08-03-2016 20:41

Er is een voorlopige deal bereikt tussen de Turkse premier Davutoglu en de Europese regeringsleiders, die maandag in Brussel bij elkaar kwamen om over de vluchtelingencrisis te praten. Hoe die deal verder wordt uitgewerkt zal de komende dagen uitwijzen. Vast staat in ieder geval dat de EU zich via de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) klem heeft gezet in de vluchtelingencrisis. Merkel herhaalde, vlak voor de EU-top in Brussel, dat de Balkanroute open moet blijven. Ook komt er géén bovengrens aan het aantal op te nemen vluchtelingen. Tegelijkertijd zijn de Europese landen zó blij dat de Balkanlanden hun grenzen gesloten hebben, dat het einde van de ‘doorwuif’ route naar Noord-Europa nu officieel EU-beleid is geworden. Kafka!

De nood is inmiddels zo hoog dat de EU ingaat op de schaamteloze eisen van Turkije: de prijs is verhoogd van drie naar zes miljard euro, afschaffing van de visumplicht voor mensen met een Turks paspoort, en tenslotte een versnelde procedure voor het lidmaatschap van de EU.

Persvrijheid is de nek omgedraaid

Die laatste eisen zijn gotspe. Het laat namelijk zien dat Turkije de normen en waarden van de EU niet serieus wenst te nemen. Sinds Recep Tayyip Erdogan in Turkije aan de macht is heeft het land zich ontwikkeld tot een dictatuur van het ergste soort. De vrijheid van meningsuiting is in Turkije de nek omgedraaid. De gevangenissen zitten vol met journalisten en politieke gevangenen die kritiek hebben op het regeringsbeleid. Vorige week vrijdag werd de complete redactie van grootste oppositiekrant Zaman, oplage 650.000, vervangen door een regeringsgezinde redactie.

De voorlopige vrijlating van hoofdredacteur Can Dündar en bureauchef Erdem Gül van de toonaangevende krant Cumhuriyet door het Turkse Constitutionele Hof heeft eveneens de toorn van Erdogan gewekt: hij wenste de uitspraak van het Hof naast zich neer te leggen. Beide journalisten waren tot twee maal levenslang veroordeeld omdat zij onthulden dat de Turkse geheime dienst MIT vorig jaar wapens leverde aan IS. Sultan Erdogan vindt dat hij boven de wet staat. Nou, dan weet je het wel. De geschiedenis staat bol van de ellende die dit soort figuren veroorzaakt hebben.

Schaamteloze provocatie Turkije

Op 7 maart zijn vredelievende vrouwendemonstraties, ter ere van Internationale Vrouwendag, in Turkije met traangas en rubberen kogels uiteengeslagen. Let wel, dat is dus de dag dat Turkije in Brussel de EU het mes op de keel zette in de vluchtelingencrisis. Despoten die tot dit soort brutaliteiten in staat zijn mogen geen willig oor krijgen in Brussel voor wat dan ook. Hoe is het mogelijk dat de EU zich een dergelijke schaamteloze provocatie heeft laten welgevallen. De huidige premier Ahmet Davutoglu, die de onderhandelingen namens Turkije voert, is niet meer dan de loopjongen van president Erdogan. Mij bekruipt overigens het bange vermoeden dat deze voorgestelde Turkse ‘deal’ al tijdens het bezoek van Angela Merkel aan Erdogan op 18 oktober 2015 stiekem is voorgekookt en verder uitgewerkt tijdens haar bezoek aan premier Davutoglu op 8 februari 2016.

Nieuwe vluchtelingenstroom: Erdogan wil de Koerden lozen

Met het visumvrij reizen van mensen met een Turks paspoort door de EU is het hek van de dam. Wie controleert nog wie en wat? Krijgen we, als gevolg van de Turkse onderdrukking van de Koerden, een nieuwe vluchtelingenstroom vanuit Turkije naar Europa, namelijk de Koerden? Erdogan is zijn opstandige Koerden liever kwijt dan rijk, en wat is er dan mooier om met de zes miljard euro op zak van de EU de Koerden op te jagen en visumvrij in Europa te lozen?

Turks lidmaatschap EU is bizar

Dan het EU-lidmaatschap. Alleen al de gedachte dat Turkije lid van de EU zou worden is te bizar voor woorden. Waren er in 1946 nog 600.000 moslims in Europa, in 2015 was dat aantal opgelopen tot 50 miljoen. Daar zou met het EU lidmaatschap van Turkije nog eens 75 miljoen moslims bijkomen. Het aantal moslims in Europa zou dan op 125 miljoen uitkomen, bijna 22 procent van de Europese bevolking. Gezien het aantal geboortes onder moslims valt te verwachten dat binnen 25 jaar dat cijfer rond de 40 procent ligt. Dan gaat het wel heel hard met de islamisering van Europa. Krijgt Michelle Houellebecq met zijn boek Soumission alsnog gelijk. En hoe valt de EU nog te besturen met een land als Turkije, dat bijzonder graag op zijn compromisloze strepen staat, en dat als tweede grootste land in de EU oververtegenwoordigd zal zijn in het Europese parlement? Erdogan probeert nu al de in Europa wonende Turken op intimiderende en agressieve wijze politiek te beïnvloeden.

Europese buitengrenzen worden Syrië, Irak en Iran

Maar er is meer. Met een Turks lidmaatschap van de EU grenst Europa direct aan het kruidvat Midden-Oosten. Als de EU nu al de grootste moeite heeft de huidige buitengrenzen te bewaken, hoe moet dat dan als wij straks aan landen als Syrië, Irak en Iran grenzen? Wie houdt Turkije in toom wanneer er militaire conflicten met de buren uitbreken? De lontjes zijn in Ankara immers ultrakort.

Turkije staat mijlenver af van Europa

Begrijp mij niet verkeerd, de Turken die ik ken zijn sympathieke hard werkende mensen. Maar om Turkije lid van de EU te maken gaat mij te ver. Een land waar de eerwraak nog wordt toegepast en waar een despoot als Erdogan het van de Turkse kiezer voor het zeggen heeft gekregen, staat mijlenver af van wat ik als een Europese normen- en waardengemeenschap zie.

De Europese Commissie probeert de angst voor een Turks lidmaatschap van de EU en het visumvrij reizen te temperen door vooralsnog te wijzen op de lange lijst aan voorwaarden waaraan Turkije zou moeten voldoen. Voor het visumvrij reizen zijn pas aan 19 van de 72 voorwaarden voldaan, zo klinkt het in Brussel. De lijst voor het EU lidmaatschap zou nog langer zijn. Klinkt dat geruststellend?

EU heeft vertrouwen eerder beschaamd

Nou nee. Wie herinnert zich niet de vervalste statistieken van Griekenland waarmee ze in 2001 de eurozone zijn binnengekomen. Brussel en de Raad van Europa wisten dat die cijfers niet klopten, maar keken de andere kant op. Het huidige Griekse eurodrama is het gevolg. Een Schengenakkoord zonder binnengrenzen, terwijl de buitengrenzen niet gecontroleerd kunnen worden. De invoering van de euro, een fiasco. Waarom zouden wij de Europese Commissie en de Raad van Europa eigenlijk nog geloven? De EU staat model voor niet goed doordachte plannen en grandioze mislukkingen. Daar kan een pact met de duivel sluiten schijnbaar ook nog bij.