Media & TV

Bonusquote: Willem Schinkel, een linkse socioloog maar dan heel anders

12-03-2016 14:39

“Grenzen zijn altijd poreus. Het is een illusie dat je de druk die vluchtelingen op Europa leggen werkelijk kunt tegenhouden met een hek. Als Europa zijn kernwaarden serieus zou nemen, is de oplossing heel simpel: een veerpont over de Middellandse Zee.’

Brengt die veerpont de ook door u gekoesterde verzorgingsstaat niet in gevaar?

Dat kan best een angst zijn, maar dat is volstrekt irreëel als je kijkt naar de getallen waar het om gaat. Die aantallen vluchtelingen, dat stelt toch niets voor? En de verzorgingsstaat? Er wordt ons toch al 30 jaar verteld dat die niet meer houdbaar is?

Maar er is toch wel degelijk een probleem met een hoge criminaliteit onder sommige groepen nieuwkomers, bijvoorbeeld Marokkanen en Antillianen? Dat moeten we toch gewoon nuchter kunnen benoemen?

(lachend) ‘Maar dat is toch allesbehalve nuchter? Door zulke dingen te zeggen, introduceer je juist vage noties. Wat bedoel je met Marokkaans? Cultuur? Man! Er bestaan duizend definities van cultuur. Dat kun je toch niet wetenschappelijk serieus nemen? We hanteren in het integratiedebat puur statistische classificatieconcepten als ‘Marokkaan’ en ‘allochtoon’ die het CBS heeft bedacht.’ ‘Als onderzoekers al een relatie vinden tussen etniciteit en criminaliteit dan maken ze de fout dat ze hun zelfbedachte constructen als reële entiteiten beschouwen. Een policy brief van de WRR liet onlangs voor de duizendste keer zien dat wanneer je corrigeert voor klasse er helemaal geen verband tussen etniciteit en criminaliteit bestaat.’

Dat rechts consistent is, is prijzenswaardig. Ik heb vele malen liever een goed conservatief dan een laf links persoon, bijvoorbeeld een PvdA’er.

De PvdA heeft op een gegeven moment een commissie in het leven geroepen die moest uitzoeken met welke punten ze de verkiezingen zouden ingaan. Als je dat doet moet je jezelf afschaffen. Dat is krankzinnig! We hebben een groot midden gekregen dat tegen rechts aanschurkt. En we hebben rechts in de persoon van Wilders die het meest consistent verwoordt wat veel PvdA’ers eigenlijk ook denken.”

 

Willem Schinkel is als links socioloog verbonden aan de rechtse Erasmus Universiteit Rotterdam. Vandaar dat hij vaak typisch linkse sociologendingen vermengd met verrassende bijna rechtse opvattingen. Interview in Volkskrant.