Politiek Buitenland

‘Fatsoenlijk’, ‘sociaal’, ‘verschillig’ Chicago sloopt bijeenkomst Donald Trump

12-03-2016 12:25


https://youtu.be/VVszzOp3iWM


https://youtu.be/_2RvXgMm0Kc

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft vrijdag een bijeenkomst in Chicago afgeblazen nadat grote protesten tot geweld hadden geleid. De situatie was niet meer veilig. Trump besloot de bijeenkomst op de Universiteit van Illinois daarop uit te stellen.

Duizenden mensen waren op de bijeenkomst afgekomen. Volgens Amerikaanse media gingen honderden voor- en tegenstanders van Trump in en rond de universiteit met elkaar op de vuist.

De demonstraties gingen na de afgelaste bijeenkomst gewoon door. Zo scandeerden de aanhangers van de Republikein “We want Trump“.
Tegenstanders riepen “We dumped Trump“.

In een verklaring bedankte Trump iedereen voor zijn aanwezigheid en riep op in vrede weg te gaan. Zijn campagnebijeenkomsten trekken wel vaker tegenstanders, maar Chicago was de eerste keer dat er evenveel aanhangers als tegenstanders waren.

‘Eigen schuld van Trump’

Zijn politieke rivalen in de strijd om de Republikeinse nominatie voor het presidentschap, Ted Cruz, Marco Rubio en John Kasich, vinden dat Trump de gebeurtenissen aan zichzelf te wijten heeft. “Als je campagne geweld aanmoedigt, schep je een sfeer waarin dit soort onaangename dingen kunnen gebeuren”, aldus Cruz. “Trump heeft zijn hele campagne verdeeldheid gezaaid, nu plukt hij de vruchten”, zei Kasich. Rubio zei niet uit te sluiten dat sommige demonstranten zijn betaald om herrie te schoppen.

Trump loopt steeds verder uit op zijn rivalen. Hij hoopt zijn voorsprong dinsdag verder uit te bouwen bij voorverkiezingen in vijf staten.

Anp