Buitenland

Explosie in Ankara, zeker 37 doden

13-03-2016 18:16

In de Turkse hoofdstad Ankara, in de wijk Kizilay waar veel regeringsgebouwen staan, zou een explosie hebben plaatsgevonden. Eerste berichten spreken van brandende auto’s, enkele gewonden en doden.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is vooralsnog niet opgeëist. Het is de derde bomaanslag in Ankara in vijf maanden.

Premier Ahmet Davutoglu voert spoedoverleg met onder anderen zijn minister van Buitenlandse Zaken en de hoofden van de politie en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Update 23:00: Het dodental blijft oplopen: Vooralsnog zijn 34 mensen gestorven, maar met 125 gewonden is de verwachting dat dit aantal verder zal oplopen. Negentien van de gewonden verkeren in kritieke toestand, zei minister van Volksgezondheid Mehmet Muezzinoglu.

Update: 21:11: Inmiddels wordt er gesproken van zeker 33 doden. Er is een media-blackout ingesteld, waardoor journalisten maar mondjesmaat met nieuws kunnen komen in het land. Twitter en Facebook zouden geblokkeerd zijn.

UPDATE 19:25: er gaan veel beelden rond van de bomaanslag, die in feite oude beelden zijn van de aanslag vorige maand. Volgens deze bron en volgens TRT World zijn dit wel actuele beelden.

UPDATE 19:11 De gouverneur van Ankara heeft in een verklaring gemeld dat er tot nu toe 27 doden en 75 gewonden zijn. Bron: CNN Turkije. TRT World, Engelstalig, volgt u hier.

UPDATE 19:08: Turks persbureau Dogan meldt 5 doden. Televisiezender TRT zegt dat een auto explodeerde nabij de bushalte.

UPDATE 19:00: Het dodental is nog onbekend, ooggetuigen spreken van ‘veel’ doden en gewonden. De pers zou uit het gebied van de explosie worden geweerd.

UPDATE 18:42: De Amerikaanse Ambassade in Ankara liet op 11 maart een waarschuwing over terreurdreiging in Ankara uitgaan.

UPDATE 18:32: Turkse zender NTV zegt dat er een autobom afging, dat is op dit moment onbevestigd.

UPDATE 18:22: Turkse media spreken van een zelfmoordaanslag.

UPDATE 18:20: de explosie zou in of bij het hoofdbusstation van Ankara hebben plaatsgevonden aan Atatürk Boulevard.