Buitenland

ISIS zet seksslavinnen aan de pil voor continu misbruik

13-03-2016 11:58

Vrouwen en meisjes die als seksslaaf worden gehouden door ISIS, krijgen systematisch voorbehoedsmiddelen toegediend om te voorkomen dat ze zwanger worden. Zwangerschap betekent volgens de regels van ISIS dat de vrouwen niet langer kunnen worden verkracht. Dat meldt The New York Times gisteren, op basis van gesprekken met ontsnapte slachtoffers en hulpverleners.

Onderling uitgewisseld

Seksuele slavernij is onderdeel van het dagelijks leven in het gebied van de zelfbenoemde Islamitische Staat. Vooral jezidimeisjes en -vrouwen die twee jaar geleden gevangen zijn genomen, zijn slachtoffer van de praktijken en worden tussen ISIS-strijders onderling uitgewisseld.

De vrouwen krijgen volgens de getuigenissen de pil of worden geïnjecteerd met een voorbehoedsmiddel. Wie toch zwanger raakt moet een abortus ondergaan, zodat ze beschikbaar blijft voor het misbruik.

Methodische anticonceptie

Een arts in een VN-kliniek in het noorden van Irak bevestigt dat er sprake is van methodische anticonceptie. Van de meer dan zevenhonderd verkrachtingsslachtoffers die er werden behandeld, was slechts 5 procent zwanger geworden. Jonge vrouwen zijn normaal gesproken 20 tot 25 procent van de maand vruchtbaar.

Nog altijd zijn duizenden vrouwen en meisjes van de Jezidi’s in handen van ISIS, nadat die in 2014 hun leefgebied op de berg Sinjar had veroverd. De terreurbeweging heeft in officiële pamfletten geschreven dat het misbruik onder vrijwel alle omstandigheden is toegestaan. Zelfs seks met een kind is geoorloofd. De enige uitzondering is zwangerschap, waardoor verwarring over het vaderschap van een kind wordt voorkomen.

(ANP)