Buitenland

Dodental aanslag Ivoorkust naar 16

14-03-2016 10:23

Gewapende mannen openden gisteren het vuur op een strand in Ivoorkust bij een aanslag die inmiddels is opgeëist door de terreurgroep al-Qaeda in de Islamitische Maghreb. (AQIM) De aanslag zorgde voor een bloedbad op het strand, waarbij het dodental volgens de laatste berichten op 16 zou staan.

al-Qaeda in de Islamitische Maghreb

Er kwamen op het bebloede strand van het Grand Bassam beach-resort veertien burgers om, twee militairen stierven voor alle zes de aanvallers neergeschoten konden worden. De terroristen openden op het strand het vuur op zwemmers en mensen die op het strand zaten te picknicken.

In een verklaring eist AQIM de aanslag op, en prijst de terreurgroep de ‘ridders’ die de aanslag uitvoerden. Later wordt nog een uitgebreidere verklaring van de terroristen verwacht.

‘Westerse’ doelwitten

Onder de doden zijn vier westerlingen, zei een politiewoordvoerder. Er zijn tot dusver geen aanwijzingen dat bij de aanval Nederlanders betrokken zijn, zo liet het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Onder de doden is ten minste een Frans persoon, aldus het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Extremistische groepen die banden hebben met al-Qaeda hebben sinds november meerdere aanvallen uitgevoerd op hotels in Mali en Burkina Faso, beide buurlanden van Ivoorkust. Bronnen bij de veiligheidsdiensten zeiden eerder dat drie hotels in Grand Bassam die populair zijn bij toeristen uit het Westen de doelwitten waren.

(TPO/ANP)