U zond in… ‘Waarom geen Turkse vlag over mijn Facebook-profielfoto?’

15-03-2016 16:21

Steeds meer zie ik deze vraag voorbij time-line-en: ‘Waarom geen Turkse vlag over je profielfoto?’
Nou, hierom: vaak wordt er door de poster van deze vraag mij en alle andere Facebook vrinden hypocrisie verweten. Waarom wel voor Charlie en Paris maar niet voor Ankara? Zo langzamerhand begint de drang om dit te verklaren steeds groter te worden.

Natuurlijk leven we mee met de slachtoffers in Ankara. Maar, beste poster, ik zit er toch net effe anders in dan toen bij Charlie en Paris. Komt dat omdat Ankara verder weg is dan Parijs? Komt het omdat de Turkse cultuur verder van mij afstaat dan de Franse cultuur? Nee, dat is het niet. Mijn rechtvaardigheidsgevoel knaagt. Mijn goed vs. kwaad antenne geeft een signaal af. Het ligt aan mijn zwart-wit denken. Sorry.

Dagelijks worden wij geconfronteerd met nieuwe gruwelijkheden die worden begaan door het Turkse leger. Niet tegen ISIS maar tegen het Koerdische volk. Want laten dit nou juist degene zijn die het wel aandurven om met hun boots on the ground te vechten tegen Het Kwaad dat ISIS heet. Niets wordt door het Turkse leger in opdracht van de nieuwe Ottomaanse Keizer Erdogan ontzien; Baby’s, kinderen, vrouwen en ouderen. Als het een Koerd is moet het maar weg, of beter nog, dood.

In 1994 was ik zelf getuige van etnische zuiveringen op de Balkan. Hele dorpen en steden werden toen ook weggevaagd. De hele wereld was verontwaardigd en greep uiteindelijk in. Maar nu niet. Niet tegen onze NAVO-bondgenoot Turkije. Niet tegen Turkije waarvan wij denken dat ze ons vluchtelingenprobleem oplossen. Wat een dubbele moraal. Misselijkmakend zelfs. Maar toch kijken we weg.

Maar als de NAVO partners en EU bondgenoten niet protesteren, waarom dan het Turkse volk zelf niet? Dat is eenvoudig te verklaren. Er is geen persvrijheid meer in Turkije. Sterker nog, vrijheid van meningsuiting bestaat daar ook niet meer. Gevangenissen zitten vol met andersdenkenden. Angst regeert.

Jammer dat de Turken niet in verzet komen. Wat zou dat mooi zijn. Het afschudden van het juk dat Erdogan heet. Vrijheid voor iedereen; Turken en Koerden. Maar nee, wegkijken is makkelijker.

Dus nogmaals sorry, beste poster. Ik plaats geen Turkse vlag over mijn profielfoto. En als ik dan een vlag zou plaatsen dan zou dat de Koerdische vlag zijn.

Vrede op aarde,

Michiel Heller