Buitenland

Monument slachtoffers Breivik gaat bewoners Utøya kapot maken

16-03-2016 21:58

De Noorse regering zet de bouw van een gedenkteken voor de slachtoffers van de aanslagen door de rechts-extremist Anders Behring Breivik door. De regering legt de klachten van omwonenden naast zich neer. Die stappen nu naar de rechter, meldt de Noors nieuwssite Nettavisen.

Het monument verrijst op de oever die uitkijkt op het eiland Utøya, waar Breivik op 22 juli 2011 77 mensen ombracht. De Zweedse architect Jonas Dahlberg wil er een sleuf in de rotsen slijpen. In het snijvlak worden de namen van de slachtoffers gegraveerd.

Het gedenkteken zou bij de vijfde jaarlijkse herdenking van de terreurdaden worden onthuld. De ceremonie is echter een jaar uitgesteld.

Omwonenden willen niet voortdurend herinnerd worden aan het drama en vrezen voor psychische schade als dat wel gebeurt. Zij hebben voorgesteld voor het monument een andere plaats te kiezen.

De belangengroep van slachtoffers en nabestaanden van de aanslagen toonde zich wel ingenomen met het regeringsbesluit. Die is blij dat aan het wachten nu een einde komt.

Anp