Buitenland

Kameroen veroordeelt 89 terroristen ter dood

17-03-2016 16:01

Voor het eerst sinds een nieuwe anti-terreurwet in 2014 heeft Kameroen nu de doodstraf uitgesproken tegen een aantal leden van de terreurgroep Boko Haram. Volgens Newsweek zijn na een proces nu 89 mannen ter dood veroordeeld. Kameroen houdt in totaal zo’n 850 verdachten vast op verdenking van lidmaatschap van de terroristische organisatie.

De terreurbeweging met de oorsprong in Nigeria doodt, ondanks een verhevigde strijd, nog steeds regelmatig burgers in Nigeria en de omringende landen. Gisteren kwam nog het bericht naar buiten dat twee vrouwen zich opbliezen bij een moskee, waar zeker 22 mensen de dood vonden.

Strijd tegen terreur

Kameroen heeft samen met Tsjaad, Niger en Benin een troepenmacht gevormd om Nigeria te helpen de terreur te stoppen. Onder andere rond het Tsjaadmeer, dat een natuurlijke grens tussen verschillende landen vormt, vinden regelmatig aanslagen plaats.

De leider van de Nigeriaanse radicale islamitische terreurgroepering, Abu Bakr Shekau, dreigde begin vorig jaar met een aanslag op de Kameroense president Paul Biya. Biya kon volgens het dreigement bloedvergieten alleen voorkomen door de seculiere staat op te geven en een Islamitische republiek in Kameroen te stichten. Biya zelf verklaarde in december nog Boko Haram “volledig uit te roeien”.

Leger Kameroen doodt 20 Boko Haram strijders

Het leger van Kameroen zou deze week ook nog een succes geboekt hebben in de strijd tegen de terreurgroep. De gezamenlijke troepenmacht voerde acties uit in Noord-Nigeria, waarbij gijzelaars bevrijd werden en 20 terroristen omkwamen.

Titelfoto: De Kameroense president Paul Biya