Uw auto is niet veilig, zeker niet als-ie keyless entry heeft

20-03-2016 19:20

Keyless entry, ofwel toegang tot uw auto zonder dat u gedwongen bent de uitputtende taak uit te voeren van een sleutel in een gaatje steken en draaien, is zwaar onveilig en niet handig.

ANWB met kaplaarzen

De ADAC, een soort ANWB maar dan met kaplaarzen, heeft 24 auto’s onderzocht die waren beveiligd met een zender als sleutel. Het idee is dat als u de sleutel op de man (m/v) heeft, de auto zichzelf ontgrendelt en u toestaat de motor te starten. Kapothandig, want die sleutel omdraaien was natuurlijk altijd verschrikkelijk zwaar en RSI-opwekkend dat dit de enige oplossing was. Well, it isn’t. Keyless entry en keyless go zijn zwaar overschat.

Volkert veilig

Niet in de laatste plaats omdat het handig is om een plek te hebben waar je je sleutel kunt bewaren zonder dat-ie door het interieur vliegt bij agressief rijgedrag, maar ook omdat een gebrek aan mechanische sleutels ernstig onveilig is. Die zoĆ«ven genoemde ADAC vond geen (gewoon geen) auto’s die goed beveiligd waren als ze gebruikmaakten van een sleutel-die-we-geen-sleutel-mogen-noemen. Als uw autosleutel een zender is, vangen dieven dat signaal op, versterken dat en zijn zo in staat om als u inmiddels al op grote afstand bent, de portieren te openen. Juist ja, dat is net zo veilig als logeren bij Volkert van der Graaf.

Lees hier alles over de risico’s die u auto loopt.