Bonusquote – PvdA’er vloekt en waarschuwt voor gevaar van extreemrechts in Duitsland

21-03-2016 12:52

De eindredactie van de Volkskrant was coulant. René Cuperus, columnist en werkzaam bij de Wiardi Beckman Stichting, mocht ‘verdomme’ zeggen. Hij waarschuwt voor het einde van de Duitse politieke stabiliteit vanwege de opkomst van rechtspopulisme en extreemrechts.

 

“Het heeft er alle schijn van dat we hier te maken hebben met het begin van het einde van de naoorlogse Duitse politieke stabiliteit. Net zoals in andere landen, bladdert in Duitsland het geloof in de representatieve partijendemocratie en in de Europese Unie als ‘Ersatznation’ af. We beleven de onttakeling van de naoorlogse politieke orde, een einde aan de beschermingscocon van Tweede Wereldoorlog en Holocaust.

Neonazi’s, links-radicale antifascisten: eerder dan in andere landen wordt de politieke strijd in Duitsland op straat uitgevochten.

Net als in de rest van Europa, zal nu ook het Duitse politieke midden een existentiële strijd te leveren hebben. Het zal het ondervinden dat je er met het brandmerken van het rechts-populisme alleen niet komt. De gevestigde politiek zal ook zichzelf hardhandig moeten evalueren.”