Nieuws

Overzicht: de extra veiligheidsmaatregelen na aanslagen Brussel

22-03-2016 11:10

Na de aanslagen vandaag in Brussel zijn snel overal extra veiligheidsmaatregelen genomen. De Belgische televisie meldt dat heel Brussel in lockdown is, iedereen wordt aangeraden te blijven waar hij of zij nu is. De universiteit raadt studenten aan niet meer naar de gebouwen te komen, maar thuis te blijven. Ook elders in Europa komen snel veiligheidsmaatregelen op gang. Het Centraal Station in Antwerpen zou worden ontruimd.

Update 11:15 – Perron in Amsterdam ontruimd

Perron 14 in Amsterdam werd korte tijd ontruimd, vanwege een onbeheerde koffer. Dit bleek vals alarm en het perron zal weer worden vrijgegeven.

Een overzicht

Extra maatregelen in Nederland

In Nederland volgenden al snel extra veiligheidsmaatregelen bij de luchthavens van Schiphol en Rotterdam-The Hague Airport (Zestienhoven). Bij de gebouwen aan het Binnenhof in Den Haag zijn extra zwaarbewapende Marechaussees ingezet.

Ook op de grote treinstations, Amsterdam en Rotterdam zijn extra veiligheidsmaatregelen.

Extra maatregelen op internationale luchthavens

Op diverse internationale luchthavens zijn extra veiligheidsmaatregelen van kracht. Bij de luchthaven van Frankfurt worden zwaarbewapende agenten ingezet, elke politieman die beschikbaar is, wordt daar opgeroepen voor extra diensten. Vluchten worden deels naar deze luchthaven omgeleid.

Ook bij de luchthavens van Parijs (in ieder geval Charles de Gaulle) en Londen (Heathrow) zijn extra veiligheidsdiensten op de been. Ook in Rome zouden extra maatregelen genomen worden, en Israël stopt in ieder geval al het vliegverkeer van en naar Brussel.

De Franse politie zet zeker 1600 extra mensen in om de grenzen te bewaken. Het treinstation Gare du Nord in Parijs is deels ontruimd in verband met de vondst van een verdacht pakketje.

Er werd gesproken over een ontruiming van station Antwerpen Centraal, maar daar zijn alleen extra maatregelen van kracht. Dat station is enkel bereikbaar via ingang Pelikaanstraat.