Buitenland

Namen zelfmoordenaars en voorvluchtige Brussel bekend, huurden woning schietpartij Vorst

23-03-2016 08:34

De namen van de zelfmoordenaars van de aanslagen op de luchthaven van Brussel, gisteren, zijn bekend. De Franstalige omroep RTBF in België meldt dat de twee mannen die zich opbliezen de broers Khalid en Ibrahim El Bakraoui waren. Khalid heeft onlangs onder valse naam een flat gehuurd in de Brusselse gemeente Vorst, diezelfde woning waar de politie binnenviel en een schietpartij ontstond. Ook de naam van de nog voortvluchtige is bekend, hij zou Najim Laachraoui heten.

Weer in beeld na schietpartij Vorst

De broers zijn bekenden van de politie en zouden afkomstig zijn uit Brussel. De broers El Bakraoui hebben beiden een crimineel verleden, maar waren tot dusverre door de politie niet met terrorisme in verband gebracht.

In januari 2010 schoot Ibrahim el Bakraoui met een kalasjnikov op een politieagent bij een overval. Hij kreeg negen jaar cel. Khalid werd in 2011 al eens veroordeeld tot vijf jaar cel wegens carjacking.

Vorige week vond een schietpartij plaats in Vorst plaats, daar werden in een flat de vingerafdrukken van Salah Abdeslam gevonden. Die terrorist werd drie dagen later aangehouden. Er werd al vrij snel bekend dat de groep rondom de woning in Vorst uit zware criminelen zou bestaan. Nu blijkt dus tevens dat de verantwoordelijken voor de aanslagen van gisteren in ieder geval tot de bekenden van Salah Abdeslam behoorden.

Aanslagen Parijs

Het federaal parket in Brussel bevestigde vorige week de betrokkenheid van Khalid en Ibrahim bij de schietpartij niet direct. Verschillende media, onder meer La Dernière Heure, meldden snel na de schietpartij in Vorst al de betrokkenheid deze broers. De Standaard meldde ook dat Khalid El Bakraoui ook betrokken zou zijn geweest bij de huur van het eerder ontdekte ‘safehouse’ in Charleroi. Dat werd gebruikt door de daders van de aanslagen in Parijs.

Voortvluchtige

De derde pleger van de aanslag op de luchthaven van Zaventem, die voortvluchtig is, zou Najim Laachraoui heten. Deze 25-jarige nog voortvluchtige terrorist werd al sinds maandag door de politie gezocht, zo meldt het Franstalige Belgische dagblad . Hij zou de man zijn die met Abdeslam in September vorig jaar Hongarije bezocht.

Laachraoui’s DNA werd eerder gevonden in Belgische huizen die werden gebruikt door de terroristen die op 13 november vorig jaar in Parijs de aanslagen pleegden, zo deelde de Belgische justitie maandag al mee.
abrini
Naar Laachraoui werd na de arrestatie van Abdeslam direct al gezocht, nadat zijn identiteit bekend werd. Hij stond daarvoor alleen bekend onder zijn alias Soufiane Kayal en wordt gezien als de ‘ISIS bommenmaker’ van de terreurcel. Een opsporingsbevel voor Najim was al uitgegeven.

Ook wordt er nog gezocht naar ene Mohamed Abrini, hij werd met Abdeslam gezien bij benzinestations, twee dagen voor de aanslagen in Parijs. Abrini zat aan het stuur van de Renault Clio die twee dagen later gebruikt wordt bij het plegen van de aanslagen. “Deze man wordt actief opgespoord door de Belgische en Franse politiediensten”, zo meldde de Belgische politie al vorig jaar.

Taxitip

Een taxichauffeur heeft de politie gistermiddag op het spoor gebracht van een woning in Schaarbeek waar spullen voor de voorbereiding werden gevonden. Hun verdachte gedrag, eerder, deed bij hem een belletje rinkelen.

(TPO/ANP)