Buitenland

Belgisch OM wil leerlingen die aanslagen verdedigden vervolgen

24-03-2016 16:27

Het Openbaar Ministerie in Brussel doet onderzoek naar uitspraken van twee leerlingen van een atheneum in de Brusselse gemeente Laken over de aanslagen. De twee jongens zouden de terreuraanslagen van dinsdag hebben verdedigd en goedgekeurd. Geconfronteerd met die uitspraken beweerde het tweetal dat het ging om een grap.

Het is het eerste onderzoek dat het OM in Brussel doet naar uitlatingen van leerlingen over de recente aanslagen, zo laat een woordvoerder donderdag weten.

De zegsman benadrukt dat het nog “niet zeker is” dat de uitlatingen van de jongens van zeventien en zestien jaar strafbaar zijn. Als dat wel is bewezen, zullen ze voor een jeugdrechter moeten verschijnen.

De school is een tuchtprocedure begonnen tegen het tweetal.

Ook in Nederland zouden leerlingen hebben staan juichen bij de aanslagen. Een leerlinge van het Berlage Lyceum in Amsterdam twitterde daarover op de dag van de aanslagen. Haar tweets gingen viraal.

Vice-premier Lodewijk Asscher erkende later dat iets dergelijks heeft plaatsgevonden.

Alleen de VARA-ledenwebsite Joop.nl houdt nog altijd vol dat zulke dingen niet gebeuren. Volgens de VARA-leden is twitteren over het feit dat leerlingen juichen voor een aanslag een ‘bewijs voor een xenofoob wereldbeeld’.

Joop.nl is nu het enige medium in heel West-Europa dat weigert de realiteit van leerlingen die juichen voor een aanslag te accepteren.

Anp/TPO