Buitenland

‘Identiteit bij tramhalte neergeschoten man bekend’

26-03-2016 18:47

De identiteit van de gisteren bij een tramhalte neergeschoten man is inmiddels bekend, dat melden in ieder geval verschillende Belgische media. Het zou gaan om Abderamane Ameroud. Er was verwarring over het vooral. Het gerucht ging dat het om een misverstand zou gaan, waarbij de man eenvoudigweg de Franse instructies van de politie niet verstond. De inhechtenisneming van Ameroud is inmiddels verleng, hij wordt verdacht van deelnemen aan een terroristische organisatie.

Arrestatie

Ameroud kreeg in 2005 in Frankrijk zeven jaar celstraf voor betrokkenheid bij de moord op de Afghaanse commandant Massoud in Afghanistan. Achmed Sjah Massoud. ‘Commandant Massoud’, streed eerst tegen de Sovjetlegers in het land en later tegen de Taliban. Hij kwam bij een door die laatste groepering georchestreerde zelfmoordaanslag om het leven.

De verwarring rondom voorval in Brussel lijkt verband te houden met het feit dat Ameroud geen weerstand lijkt te bieden bij zijn arrestatie. Hij wordt van een afstand benaderd en geeft geen gehoor aan de instructies van een zwaar bewapend politieteam. Hij wordt in het bijzijn van zijn kleine dochtertje in het been geschoten om de eventuele dreiging te ‘neutraliseren’. Het meisje wordt weggeleid, waarna een bom-robot de rugtas van Ameroud onderzoekt. Verscheidene video’s gingen de wereld over.

De arrestatie van deze ‘oude bekende’ zou kunnen betekenen dat er een link is tussen verschillende generaties jihadi’s.

Aanhoudingen in Brussel

In Brussel werden de afgelopen twee dagen verschillende mannen gearresteerd. Vast zitten in ieder geval nog Abderamane Ameroud en de gearresteerde ‘freelance journalist’, Fayçal Cheffou. Er wordt gespeculeerd dat hij de ‘man met het hoedje’ van de beveiligingsbeelden zou kunnen zijn. De taxichauffeur die de terroristen onbewust naar het vliegveld bracht heeft hem aangewezen in een line-up.

Ook vast zit een derde man, ene ‘Aboubakar A.’. Hij werd ook aangehouden en in verdenking gesteld wegens deelname een terroristische groepering. Een tweede persoon die tijdens de arrestatie bij hem in de wagen zat, is weer op vrije voeten.