Buitenland

Donderdag gearresteerde ‘onafhankelijk journalist’ zou ‘man met hoedje’ kunnen zijn

26-03-2016 10:42

De politie in België arresteerde gisteravond vóór de gebouwen van het Federaal Parket (Openbaar Ministerie) een man die onafhankelijk journalist zou zijn. Politieagenten in burger werken de 35-jarige Fayçal Cheffou en twee vrienden tegen de grond. De twee vrienden zijn inmiddels vrijgelaten, Cheffou zit nog vast. Dat blijkt vandaag uit de verslaggeving van verschillende Belgische kranten

Update 13:17: De taxichauffeur die later kon getuigen dat hij de drie daders als vakantieganger naar het vliegveld had gebracht, heeft Cheffou geïdentificeerd als mogelijke dader. Hij zou de ‘man met het hoedje’ op de beveiligingsbeelden kunnen zijn. Cheffou is vandaag beschuldigd van lidmaatschap van een terroristische organisatie, ‘terroristische moord’ en poging tot ‘terroristische moord’. Dat meldt de Belgische krant Le Soir deze middag in ieder geval.

Andere kranten meldden vanochtend vroeg dat een de mogelijkheid dat hij de gezochte man met witte jas en hoedje zou zijn, toch van de baan was. VTM tekende op dat de kans dat hij deze gezochte man is, erg klein is.

Man met hoedje?

Cheffou zou na zijn arrestatie niets meer hebben willen zeggen. Hij weigerde in eerste instantie DNA of vingerafdrukken af te staan. La Libre meldde vanochtend na het eerste nieuws dat de aanname dat hij de ‘derde dader’ van Zaventem zou zijn toch terzijde was gelegd.

Het Nieuwsblad bracht het nieuws dat de man in een politie-lineup is herkend als in ieder geval “erg lijkend op” door de taxichauffeur die de drie naar het vliegveld bracht.

Cheffou is te zien op een oude video, waar hij verslag doet van de in zijn ogen “onmenselijke” behandeling in het asielzoekerscentrum 127bis. Vanwege het strikte rooster moesten moslims er er tijdens de ramadan verplicht om 19 uur moesten eten in plaats van pas na 22 uur.