Binnenland

Politieacties Rotterdam leiden tot oppakken 4 terreurverdachten

27-03-2016 20:38

In Rotterdam werd eerder vandaag op verzoek van Frankrijk één man aangehouden. De 32-jarige Fransman is gearresteerd en wordt verdacht van betrokkenheid bij het voorbereiden van een terroristische aanslag, meldt het Openbaar Ministerie.De Franse autoriteiten verzochten vrijdag om aanhouding van de man die naar voren was gekomen in een terrorismeonderzoek.

Update 22:10 Volgens Franse media zou de gearresteerde man ene Anis B. zijn, hij wordt gelinkt aan de 34-jarige Reda Kriket die de 24e in Frankrijk werd opgepakt. Ze zouden samen naar Syrië zijn gereisd. Kriket zou een nieuwe aanslag in Frankrijk voorbereiden en wordt ook gezien als een van de mannen achter de aanslagen in november 2015.

Update 21:40 De gearresteerde Fransman zou gezocht worden in verband met de donderdag opgepakte Franse terreurverdachte.

Update 21:25 De bussen worden ingezet om bewoners op te vangen.

Update 21:17 Arrestatieteams staan inmiddels plaatse om opnieuw invallen te doen bij de Mathenesserweg. Inmiddels zijn lijnbussen van de RET gearriveerd, de bedoeling daarvan is nog onduidelijk.

Update 20:45 Op dit moment wordt gemeld dat er een nieuwe politie-actie op handen zou zijn in de Maasstad. De politie heeft bewoners in veiligheid gebracht, en er zijn steeds meer mensen op straat die toekijken.

Aanhoudingen mannen met ‘Algerijnse achtergrond’

De politie hield nog drie verdachten aan. Het zijn twee mannen van 43 en 47 jaar met een Algerijnse achtergrond. De identiteit van de derde verdachte is nog niet vastgesteld. Een speciale antiterreureenheid van de politie heeft de aanhoudingen verricht.

De actie in het ‘Nieuwe Westen’ van de stad zou volgens verschillende berichten nog deels aan de gang zijn. De politie heeft op de Mathenesserweg en de Burgemeester Meineszstraat woningen doorzocht waar de verdachten verbleven. Er wordt daar gezocht naar bewijsmateriaal, maar men houdt ook rekening met de aanwezigheid van explosieven, zo weet RTV Rijnmond.

Met het oog op de veiligheid van de bewoners zijn volgens het OM de omringende woningen geëvacueerd. De Fransman wordt naar verwachting snel uitgeleverd aan Frankrijk, zo meldt het OM.

(TPO/ANP)
Artikelfoto: Imagecapture/Google Maps