Leven

‘Sobere’ top-boedhist bezit Mercedes van 200.000 euro

29-03-2016 12:30

Een van de meest prominente boeddhisten in Thailand moet op het matje komen bij de politie, die hem verdenkt van belastingontduiking. De negentigjarige Somdet Phra Maha Ratchamangalacharn werd ontboden nadat hij had geweigerd vragen te beantwoorden over zijn klassieke crèmekleurige Mercedes, die meer dan 200.000 euro waard is, schrijft The Guardian dinsdag.

De geestelijke, beter bekend als Somdet Chuang, is de belangrijkste kandidaat voor de functie van opperste patriarch, degene die aan het hoofd van de 300.000 boeddhistische monniken in Thailand staat. Agenten trokken in eerste instantie naar Chuangs tempel om hem te ondervragen. Chuang weigerde echter de politie te woord te staan.

Minister van Justitie Paiboon Kumchaya heeft duidelijk gemaakt dat er geen uitzondering wordt gemaakt voor de stokoude boeddhist. “Als hij niet op de oproep reageert zullen we een arrestatiebevel uitvaardigen”, aldus Kumchaya.

Chuang zegt dat de auto een cadeautje was en in een museum staat. Volgens aanhangers van de Chuang zijn de beschuldigingen politiek gemotiveerd.

Anp