Weten & Tech

Campagnewebsite Stemvoor gaat aangifte doen van platleggen website

04-04-2016 11:58

De website stemvoor.nl, die mensen er van moet overtuigen bij het referendum van aanstaande woensdag vóór het Associatieverdrag met Oekraïne te stemmen is gehackt. Een groep die zich The Confused Internet Army noemt zegt verantwoordelijk te zijn voor het op zwart zetten van de site. De stichting achter de website, Stichting Stem Voor Nederland, heeft laten weten aangifte te doen.

De bedoeling van het platleggen wordt niet geheel duidelijk, maar in een tekst laten de aanvallers weten dat ze tegen corruptie, multinationals, armoede, propaganda en terrorisme zijn. Het lijkt er op dat de groep ‘Stemvoor’ verwijt een propaganda-instrument te zijn.

De tekst brengt ook de beste wensen over aan SP’er Younis Lutfula, hij was enige tijd geleden betrokken bij een auto-ongeluk. (De SP neemt deel aan de ‘nee’-campagne) De aanvallers lijken er van uit te gaan dat dat ongeluk niet toevallig is. De SP zou echter hebben laten weten dat het om een ‘normaal ongeluk’ gaat.

‘Voor nu is het gissen’

In een reactie tegenover ThePostOnline laat Stemvoor-medewerker Huub Bellemakers weten:

“We hebben nog geen idee wie erachter zit. Het is bekend dat vanuit Rusland veel ‘internetpolitiek’ wordt bedreven op zulke manieren, maar voor nu is het gissen. We hopen onze site weer snel up & running te krijgen, zodat we nog twee dagen Nederland kunnen overtuigen voor te stemmen. Daarnaast gaan we aangifte doen, want dit is niet de manier waarop politiek bedreven moet worden.”