Economie

Panama Papers: IJslandse premier vraagt om ontbinden parlement

05-04-2016 15:39

De IJslandse premier Sigmundur Gunnlaugsson heeft dinsdag president Ólafur Ragnar Grímsson gevraagd het parlement te ontbinden in aanloop naar nieuwe verkiezingen. Dat meldde de IJslandse televisie. Dat deed hij nadat hij onder druk kwam te staan door de onthullingen in de Panama Papers.

Daaruit blijkt dat Gunnlaugssons echtgenote Anna een bedrijf heeft dat obligaties bezit van drie IJslandse banken die door de recessie omvielen. De premier steunde een beweging die schuldeisers van deze banken, waaronder Nederland, wilde uitbetalen. Daardoor had hij tevens een persoonlijk belang bij uitbetaling van schulden.

Gunnlaugsson dreigde eerder dinsdag al met nieuwe verkiezingen als zijn coalitiepartner hem niet zou steunen. Het is niet duidelijk of de Partij voor Onafhankelijkheid (IP) de steun heeft opgezegd.

De affaire rond de zogenoemde Panama Papers kan de Nederlandse schatkist “heel veel” gaan opleveren. Dat zei staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) dinsdag in de Tweede Kamer. Hij reageerde op onthullingen in media over de praktijken van rijke personen, ook Nederlanders, om geld via Panama weg te sluizen.

De bewindsman sluit niet uit dat het om belastingontduiking en fraude gaat, en niet slechts om belastingontwijking. Ook is het opvallend dat het juist niet alleen grote ondernemingen betreft die internationaal opereren (multinationals), aldus Wiebes.

De bewindsman verwacht over ongeveer twee maanden over de miljoenen documenten (papers) te kunnen beschikken. Een speciaal team van de Belastingdienst gaat zich over de informatie buigen.

Volgens Wiebes ging bij de dienst een “kleine juichkreet” op na de onthullingen in onder meer de kranten Trouw en Het Financieele Dagblad.

Anp