Binnenland

Hyperlinken naar uitgelekte Playboy-foto’s mag

07-04-2016 10:51

Hyperlinken naar auteursrechtelijk beschermd materiaal elders op het web mag. Ook als de hyperlinker in kwestie dat materiaal niet zelf op internet heeft gezet. En daarom mocht Geenstijl, lang geleden, linken naar Playboy-foto’s van Britt Dekker. Dat is het advies van advocaat-generaal Melchior Wathelet van het Europees Hof, die een ultieme uitspraak moet doen in deze langslepende principekwestie, meldt RTL Nieuws.

In de praktijk worden adviezen van de advocaat-generaal altijd overgenomen door het Europees Hof.

De advocaat-generaal:

“Als internetgebruikers elke keer dat zij een hyperlink plaatsen naar werken die vrij toegankelijk zijn op een andere website, bloot zouden staan het risico van een rechtszaak wegens schending van auteursrechten, zouden zij veel terughoudender zijn met deze hyperlinks. Dat zou ten koste gaan van de goede werking en de architectuur van internet en van de ontwikkeling van de informatiemaatschappij.”

Uitspraken kortom die iedereen met een béétje verstand van internet zelf ook wel had kunnen bedenken (maar Sanoma dus niet): met je vinger wijzen naar een openbare bron (bijvoorbeeld een kerktoren) kan natuurlijk nooit strafbaar zijn, ook niet als de vingerwijzer weet dat die kerktoren illegaal zonder bouwvergunning is gebouwd.

Het Europees Hof zal over enkele maanden officieel uitspraak doen.