Binnenland

Wilders: Dit is een neprechtbank

07-04-2016 10:46

Geert Wilders gaat er niet van uit dat hij een eerlijk proces krijgt. De rechtbank besloot donderdag om het onderzoek tegen de PVV-leider gewoon door te laten gaan, ondanks verzoeken van Wilders en zijn raadsman om dat op te schorten. Op Twitter schrijft Wilders:

‘Hier is geen rol voor de rechtbank’

Advocaat Geert-Jan Knoops had gevraagd om opschorting omdat zijn concept-pleitnota net voor een eerdere zitting was gelekt. Het lek is volgens de rechters het probleem van de verdediging zelf. “Het is aan de verdediging om zelf onderzoek naar het lek te doen of aangifte van het lekken te doen”, vindt de rechtbank. “Hier is geen rol voor de rechtbank.”

Wilders wordt vervolgd om zijn omstreden ‘minder Marokkanen’-uitspraken. Hij is aangeklaagd voor belediging van Marokkanen op grond van ras en het aanzetten tot discriminatie en haat.

Alle verzoeken over getuigen afgewezen

De rechtbank heeft alle verzoeken om deskundigen te benoemen afgewezen, omdat die ‘niet noodzakelijk zijn voor het beoordelen van de strafzaak’. Ook de verzoeken tot het horen van getuigen werden afgewezen op het ondervragen van een beperkt aantal aangevers tegen Wilders na. Uit verklaringen van vijftien van hen blijkt dat het niet duidelijk voor ze is geweest, waarvan zij aangifte deden en dat sommige aangevers zijn ondervraagd zonder tolk, lichtte de rechtbank toe.

Wilders en Knoops gaven aan dat het opnieuw afwijzen van hun verzoeken aangeeft dat Wilders geen eerlijk proces krijgt. De rechters zijn het daar niet mee eens. “Bij de beoordeling van de verzoeken gaat het altijd om de relevantie en die is ook nu onvoldoende gebleken.” “In deze strafzaak hebben straks vier deskundigen gerapporteerd over de contextuele en juridische aspecten, is een opsteller van een rapport nader bevraagd en zijn 35 aangevers nader bij de rechter-commissaris gehoord.” De rechtbank vindt dat de verdachte daarmee een eerlijk proces krijgt.

Lees ook

Meindert Fennema – Is Geert Wilders een pathologische leugenaar?