Binnenland

Gemeente Druten praat met Turkse moskee over prijzen ISIS en bloedvergieten

13-04-2016 12:51

Het gemeentebestuur van Druten praat woensdagmiddag met het bestuur van de Turkse Yesil Camii-moskee in de Gelderse plaats over de arrestatie van een van de bestuursleden maandag. De politie hield de 27-jarige Ibrahim T. aan omdat hij op Facebook de aanslagen in Brussel prees en IS opriep om nog meer bloed te vergieten.

Volgens een woordvoerster van burgemeester Luciën van Riswijk is direct na de aanhouding van de bestuurssecretaris contact gezocht met de Groene Moskee, zoals het gebouw in het Nederlands heet. Woensdag wordt besproken wat er precies aan de hand is en of er stappen tegen T. worden ondernomen.

De 27-jarige Drutenaar is dinsdagavond na verhoor op vrije voeten gesteld. Hij is nog wel verdachte en het onderzoek gaat door. De politie kwam hem volgens een woordvoerder op het spoor na een tip over de tekst op zijn Facebookpagina. “Vrijheid van meningsuiting een belangrijk grondrecht maar niet onbegrensd. Als iemand in het openbaar een afbeelding of tekst plaatst en oproept om een strafbaar feit te plegen of anderen daartoe aanzet, is vervolging mogelijk. Als daarnaast, zoals hier, wordt opgeruid tot een terroristisch misdrijf kunnen de straffen worden verhoogd”, aldus de politie.

De moskee maakt deel uit van de moskeekoepel Diyanet. Diyanet is het Turkse presidium voor godsdienstzaken, een overheidsorgaan dat imams die als ambtenaar in overheidsdienst zijn, uitzendt naar Turkse moskeeën buiten Turkije. Diyanet heeft een directeur, Mehmet Görmez, en die valt weer onder gezag van de Turkse minister president. Momenteel is dat Ahmet Davutoglu van de AK-partij.

(ANP/TPO)