Reportage

Mannen protesteren tegen aanrandingen in minirokje? Tijd voor échte mannelijkheid

20-04-2016 19:50

Als heren tegen criminele uitwassen protesteren door een mini-rokje te gaan dragen, is het hoog tijd voor echte mannelijkheid. Smeed je eigen mes! En garde!

In Nederland hebben we misschien Heel Holland Bakt, waarin één van de winnaars een laffe hipsterbaard droeg (“Er zitten drie verzorgingsproducten in, hoor”) en die met zijn bakkunsten zijn mannelijkheid te grabbel gooide. In de VS doen ze dat – uiteraard – anders. Neem het programma Forged in Fire van History, dat nu elke woensdag ook op het Nederlandse kanaal is te zien. Hier moeten Echte Kerels een mes en vervolgens in een eliminatiereeks een Japans zwaard, een zogeheten Katana-zwaard, smeden. Dit wapen heeft als unieke eigenschap dat het objecten (bomen, armen, katten, roept u maar) doorklieft.

In Forged in Fire jankt de jury zo’n versgesmeed zwaard daarom dwars door drie dikke scheeps(lees: olietanker)touwen, drie enorme tonijnen en drie stalen oliedrums. Fantastische televisie natuurlijk! Echter, dat het nog niet gemakkelijk is om een mesje uit oerijzer te smeden merkte TPO zelf ook.

Mannending

Op uitnodiging van History mochten wij het proberen in een klassieke smederij in Enkhuizen. Het werd een symfonie in vuur, staal en hamers, want het ambacht is even woest als artistiek, hoorden wij van workshop-leider Renske Schuyt, die overigens lachend meldde: “Dit is zo’n mannending natuurlijk dat ik zorg dat ik nooit met de heren op de foto kom. Dat zou alles verpesten…”

 

Forged in Fire

 

Er is bijvoorbeeld al enige waakzaamheid geboden als je het staal met een bijna napalm-bestendige handschoen aan een stang de oven uit haalt. Je toekomstige mesje heeft dan een temperatuur van zo’n 1400 graden. Renske heeft daarom een transportprotocol en een vocale waarschuwing (‘Heet staal!’) bedacht, om te voorkomen dat je het maag-darm-kanaal van een andere cursist perforeert.

Als dit staal, in gloeiend infernogeel/oranje, daarna op het aambeeld ligt (oei, wat klinkt dat lekker mannelijk), begint het echte werk, of zoals Renske het noemt: “Het boetseren met staal.”
En waar wij klungelden met een koksmes, daar maken de Forged in Fire-bikkels dus dat Katana-zwaard.

Een dodelijk kunstwerk

Aan het einde van elke aflevering moet het zwaard (en zijn maker) de ultieme test doorstaan, wanneer er op een snijvlak een kogel wordt afgevuurd. Het zwaard mag niet breken, maar moet de kogel klieven. Vet. De kans is klein dat mijn mesje (Renske: “We maken natuurlijk gereedschapsmessen”) zo’n aanslag zal overleven. Maar het procedé geeft wel inzicht in het vakmanschap. Je moet er namelijk niet alleen fysiek sterk voor zijn (dat constant rammen met die hamer), maar ook mentaal. Een mes lijkt namelijk nooit af, het staal is nogal weerbarstig en laat zich niet gemakkelijk dresseren.

 

Forged in Fire

 

In de VS is er naar aanleiding van Forged in Fire al een lichte smeed-rage ontstaan, wellicht lukt dat nu via History in Nederland ook. En waarom niet? Een smederij fungeert als een soort sportschool en kunstacademie tegelijk, bovendien genereert deze hobby oprechte vrouwelijke aandacht. Geloof ons, zo’n grote hamer is een babe-magnet.

Man in mini-rok of echte man

De verleiding is groot om dit nu maatschappelijk en breed te trekken, maar laten we het er op houden dat het meer vertrouwen in de status van de man geeft dan demonstreren in mini-rok.

Voor inspiratie verwijzen wij u graag naar Forged in Fire op History, waar Echte Amerikaanse Mannen ons de weg leiden. En is het ooit anders geweest?

 

Forged in Fire, vanaf nu elke woensdag op History

Meer info:  www.smederijatelieralkmaar.nl