Binnenland

Angela Merkel ontvangt in Middelburg Four Freedoms Award voor ‘moreel leiderschap’

21-04-2016 10:03

De Duitse bondskanselier Angela Merkel krijgt donderdagmiddag de prestigieuze internationale Four Freedoms Award uitgereikt in de Nieuwe Kerk in Middelburg. De christendemocrate wordt onderscheiden wegens haar moreel leiderschap, niet alleen in Duitsland zelf, maar ook als voortrekker in de Europese vluchtelingencrisis en financiƫle crisis. Het koningspaar en premier Rutte zijn bij de ceremonie aanwezig.

De extreemrechtse actiegroep Voorpost wilde dichtbij de Nieuwe Kerk demonstreren tegen Merkel, maar de gemeente heeft dat om veiligheidsredenen afgewezen. De bezoekers is een plek op ‘veilige’ afstand op de Dam toegewezen. Antifascistische tegendemonstraties zijn niet aangemeld.

De internationale Four Freedoms Award wordt jaarlijks toegekend aan mensen die zich sterk maken voor de vier vrijheden, zoals de Amerikaanse president Roosevelt die in januari 1941 verkondigde: meningsuiting, godsdienst en gevrijwaard zijn van gebrek en vrees. De prijs wordt afwisselend uitgereikt in Middelburg en New York.

De Statenleden van de PVV en de SP blijven donderdag weg bij de uitreiking. Ze zijn om verschillende redenen tegen de toekenning van prijs aan Merkel.

(ANP)