Politiek

#Bruslog: EU-ophef van komende week nu al bekend: een vis-traceersysteem

07-05-2016 14:47

Kent u dat verhaal nog van die olijfolieflesjes? Het voorbeeld wordt eindeloos herhaald. De EU wilde een regel invoeren dat olijfolie in restaurants alleen aangeboden mocht worden in afgesloten flesjes met een duidelijk etiket. Dat zou de consument zekerheid geven over de kwaliteit van de olijfolie en hygiënisch zijn. Voor velen het voorbeeld van ontspoorde Brusselse bemoeizucht. De Europese Commissie trok het voorstel na alle ophef toch maar in.

Voor de fans van de EU is er komende week een nieuw voorbeeld in deze serie. De persagenda van het Europees Parlement – komende week plenair vergaderend in Straatsburg – meldt:

 

“Het [Europees Parlement] debatteert op maandag en stemt op dinsdag over een resolutie waarin het pleit voor een betrouwbaar traceersysteem dat moet voorkomen dat restaurants andere vis voorschotelen dan de gasten denken te hebben besteld. Een dergelijk systeem moet het consumentenvertrouwen verbeteren en is goed voor de ontwikkeling van de visserijsector, zo stelt de resolutie.”

 

Weg met de verwarrende etiketten!

Het Europees Parlement laat weten dat er studies zijn waaruit blijkt dat een derde van de vis die in restaurants wordt opgediend een andere soort is dan er op de menukaart staat. Europarlementariërs willen daarom dat de lidstaten dit strenger gaan controleren. Ook moet er een einde komen aan “verwarrende etiketten die zijn gebaseerd op voorschriften van de VN Voedsel en Landbouworganisatie”:

 

“Zo wordt de oorsprong van vis die voor de kust van Galicië en in de Golf van Cádiz is gevangen, aangemerkt als komende uit ‘Portugese wateren’, die van voor de kust van Wales als uit de ‘Ierse zee’ en die van voor de kust van Bretagne als uit de Golf van Biskaje.”

 

De olijfolieboeren wisten eerder de EU voor hun karretje te spannen, nu is het oceanenbeschermer Oceana gelukt het Europees Parlement te verleiden tot een resolutie die alleen maar leidt tot de vraag waar het Europees Parlement zich in hemelsnaam mee bezighoudt.

Dit jaar doet Chris Aalberts onder de titel Bruslog – Brusselse logica – verslag van Europese politiek in Brussel, in Den Haag en in het land. Chris is momenteel op zoek naar Nederlanders in Brussel.