EBRU UMAR TERUG IN NEDERLAND

10-05-2016 22:12

Ebru Umar is terug in Nederland. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) dinsdag bekendgemaakt. Turkije heeft dinsdag het uitreisverbod ingetrokken. Umar mag de gerechtelijke procedure in ons land afwachten. Volgens Koenders is er ‘achter de schermen veel gedaan aan haar zaak’.

Update 00.34 – Koenders waarschuwt Turken

Minister van Buitenlandse zaken Bert Koenders (PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer in de nacht van dinsdag op woensdag:

 

“Het kabinet is verheugd dat de inspanningen van alle betrokken partijen hebben geleid tot intrekking van het reisverbod en dat mevrouw Umar weer in Nederland is. Het kabinet zal de zaak nauwlettend blijven volgen. Het kabinet blijft daarbij van mening dat niet te tornen valt aan de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting.Zoals ik ook al meldde in mijn vorige brief over mevrouw Umar leidt deze zaak tot de dag van vandaag tot hevige reacties en een stevig getoonzet debat. In dat verband roep ik nog een keer op om naar elkaar te luisteren en op een respectvolle manier elkaars mening te accepteren op basis van vrijheid van meningsuiting en actieve tolerantie.”

 

De columniste werd zaterdagavond op 23 april op haar vakantieadres in Turkije aangehouden wegens kritische tweets over de Turkse president Erdogan. Politici in Den Haag vroegen direct om opheldering over de aanhouding.

Dit bericht wordt aangevuld