Hiep hiep hoera het vrije woord! (Erdogan 2016-editie)

10-05-2016 16:38

 

“De reactie van Hans Teeuwen op het justitieel laten vervolgen van de Duitse Komiek Böhmermann op grond van druk van Erdogan provocerend? Nee, absoluut niet, het vechten voor het vrije woord is meer dan alleen maar het recht je mening te zeggen. Want pas op, vooral de gelovigen onder ons roepen heel snel: het recht op het vrije woord geeft niet het recht om anderen te beledigen.

Zelfs onze Giel Beelen schijnt het volgende niet te snappen: het ‘vrije woord’ is net als de persvrijheid essentieel voor het functioneren van onze democratie! Vaag, nee, het vrije woord is essentieel voor het secularisme, de splitsing van kerk en staat, dan: het secularisme is de absolute basisvoorwaarde van een functionerende democratie!

Maar de abstractie van secularisme snapt de grote massa jammergenoeg niet, vandaar de functie van de spotprent en het harde commentaar van tekenaars van spotprenten, cabaretiers en columnisten! Dat snapt iedereen!

Door op te roepen voor respect, weg te kijken na de fatwa op Rushdie, ons te ‘verdoemen tot kwetsbaarheid’ (Geert Mak) en nu de deal van de EU met Erdogan, ondermijn je onze democratie. Het gevaar is ons al door Spinoza in 1670 uitgelegd en het is actueler dan ooit.

Vandaar deze film op de geniale muziek van Hans Teeuwen (nu eigenlijk compleet met ook het 2e couplet), met erg leuke animaties van Merkel, Erdogan, schitterende spotprenten van Charlie Hebdo, een oproep om het vrije woord, dus het secularisme te koesteren en te beschermen als de parels van onze democratie!

Getekend,
Eén Vriend van Theo van Gogh,

Namens de Sociëteit voor de Vrienden van Het Vrije Woord.”