Politiek

OM eist twee jaar gevangenisstraf tegen gevallen VVD’er Jos van Rey

10-05-2016 17:50

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag twee jaar gevangenisstraf geëist tegen Jos van Rey. De oud-VVD’er staat bij de rechtbank in Rotterdam terecht voor corruptie, verkiezingsfraude en witwassen. Ook wil het OM dat hij gedurende drie jaar geen publiek ambt meer mag uitoefenen.

Van Rey wordt ervan beschuldigd dat hij zijn geheimhoudingsplicht heeft geschonden als lid van de vertrouwenscommissie bij de benoeming van een nieuwe burgemeester van Roermond in 2012. Hij zou sollicitatievragen hebben doorgespeeld naar en sms-verkeer hebben gevoerd met zijn favoriete kandidaat, VVD-partijgenoot en burgemeester van Meerssen, Ricardo Offermanns.

Verder staat Van Rey terecht voor het aannemen van smeergeld van zijn vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol. Ook wordt hij verdacht stemmen te hebben geronseld voor verkiezingen en het witwassen van 175.000 euro.

Van Rey was voor de VVD onder meer raadslid en wethouder in Roermond, lid van Provinciale Staten in Limburg en lid van de Eerste en Tweede Kamer. De partij heeft hem vanwege de verschillende verdenkingen tegen hem, uit de partij gezet.

De aanklagers:

“Het lijkt erop dat de verdachte is meegesleurd in zijn eigen succes en het gevoel heeft verloren wat wel en niet kan.”

Lees ook

Dossier Jos van Rey